Gej lutke stigle u Beograd

Postavkom "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka" u centru Beograda danas je nastavljena akcija za ukidanje predrasuda prema LGBT populaciji i za promociju principa jednakosti i nenasilja.

0
A- A A+

Na Trgu Republike postavljene su kartonske lutke LGBT osoba sa transparentima "Ne sudi knjizi po koricama", "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Stop predrasudama i
neznanju", "Ponosan što postojim", kao i figura žene sa transparentom: "Ja volim svog gej sina".

Aktivisti GSA prolaznicima dele brošure koje ukazuju na probleme LGBT populacije i pozivaju na toleranciju.

Predsednik Gej strejt alijanse (GSA) Lazar Pavlović rekao je novinarima da se položaj gej populacije u Srbiji poboljšava, ali "senzibilizacija građana kasni i na tome se mora raditi".

"Cilj akcije je ukazivanje građanima na probleme gej populacije i ne možemo reći da se stvari ne pomeraju - i što se tiče državnih organa i institucija, kao i građana, ali to ne ide željenim tempom", rekao je Pavlović.

Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba", počeo je 8. juna u Novom Sadu, a potom u Nišu, sa ciljem da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predrasuda prema LGBT populaciji I da promoviše princip jednakosti i nenasilja.

Tokom juna organizovane su projekcije filmova, promocije kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije i
promotivne žurke.

U realizaciji projekta učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji.

Cilj projekta je smanjenje diskriminacije, pozitivno delovanje na širu društvenu zajednicu i ukazivanje na značaj tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti.

Projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava, a podržala ga je I ambasada Holandije u Beogradu.

(Beta)

Tagovi:

Povezano

Sve vesti