Riker pravi vladu DS-SNS? Dačić ne da mandat

Filip Riker i Filip Gordon u Beograd dolaze navodno da lobiraju za veliku koaliciju naprednjaka i demokrata. Dačić kaže da neće vratiti mandat. Riker razgovarao sa Dinkićem, Jovanovićem, Vučićem i Dačićem.

0
A- A A+

Amerika ne želi da vidi lidera socijalista Ivicu Dačića na mestu premijera i zato je odlučila da se aktivnije uključi u stranačke dogovore o novoj vladi, pa zbog toga državna sekretarka SAD Hilari Klinton šalje zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Rikera da lobira, piše "Blic" pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova.

Kako je rečeno u ambasadi SAD, Filip Riker će danas i narednih dana razgovarati sa predstavnicima srpskih vlasti i liderima političkih stranaka, a krajem nedelje u Srbiju dolazi i pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon.

Riker će u Beogradu boravi "do 5. jula u okviru redovnih poseta regionu, a sastaće se sa širokim spektrom zvaničnika i liderima političkih stranaka, kao i prilikom ranijih poseta Srbiji", rečeno je agenciji Beta u ambasadi SAD.

Riker se odmah po dolasku u Beograd sastao oko 14 sati sa liderom Ujedinjenih regiona Srbije Mlađanom Dinkićem u sedištu URS-a.

Iako su ga na Trgu Republike dočekali brojni novinari, on je na pitanje zašto je u Beogradu tek kratko odgovorio "jer je Beograd sjajan grad".Posle razgovora sa Dinkićem koji je trajao više od sat vremena, i posle koga nije bilo izjava za medije, Riker se sastao sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.

Sastanak je počeo oko 15.30 u prostorijama LDP u centru Beograda i trajao je do 16.45. Posle ovog sastanka takođe, niko nije davao izjave.

Zatim se američki izaslanik sastao sa liderom SPS-a i mandatarom vlade Ivicom Dačićem. "Blic" je naveo da je Rikerova namera da od Dačića čuje da li je retoriku o Kosovu prilagodio predizbornoj kampanji ili se ozbiljno zalaže za razgraničenje i slanje srpskih snaga na Kosovo.

Posle sastanka dvojice zvaničnika, koji je počeo u 17 sati i trajao oko sat i po, nije bilo izjava za medije.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Dačićev koalicioni partner Jovan Krkobabić, koji je u Palatu Srbija došao sat vremena nakon početka sastanka.

Riker se sastao i sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem na ručku koji je trajao više od sat vremena, potvrdio je Tanjugu funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima, Vučić i Riker dogovorili su se da o detaljima sastanka ne obaveštavaju javnost.

Na pitanje da prokomentariše pisanja medija da je povod Rikereve posete lobiranje za veliku koaliciju SNS i DS, Stefanović je rekao da naprednjaci ne učestvuju u bilo kakvim medijskim spekulacijama.

"Inače smo imuni na pritiske", dodao je Stefanović.

Riker se u prolazu na kratko sastao i sa Tomislavom Nikolićem koji je rekao novinarima da mu je izaslanik Stejt dipratmenta poručio da će SAD sarađivati sa bilo kojom vladom koju izabere Skupština.

Povodom glasina da zvaničnici SAD lobiraju za "veliku koaliciju" Ivica Dačić je izjavio da sigurno neće vratiti mandat zato što "neko žali što nema velike koalicije".

"Ako imam većinu - imam, ako nemam onda ćemo se objasniti zbog čega i idemo na nove izbore, pa ćemo videti za koga će narod glasati", kazao je Dačić je na konferenciji za novinare posle razgovora sa predstavnicima Ujedinjenih regiona Srbije o formiranju nove vlade.

On je istakao da se vlada Srbije ne određuje ni u Vašingtonu ni u Moskvi, već u Srbiji i da on sigurno neće uraditi ništa što bi štetilo Srbiji.

Povodim navoda da Riker želi da od lidera socijalista sazna da li je retoriku o Kosovu prilagodio predizbornoj kampanji ili se ozbiljno zalaže za razgraničenje i slanje srpskih snaga na Kosovo, Dačić je upitao kako neko može da kaže da više nije prihvatljiv da bude u vladi Srbije samo zato što nije više sa Borisom Tadićem."Bio sam proglašen za 'Najevropljanina', rad MUP-a ocenjen je kao odličan i kako neko sada može da kaže da nisam prihvatljiv samo zato što nisam sa Tadićem ", kazao je Dačić i dodao da mu niko od stranih zvaničnika i ambasadora nije rekao da je neprihvatljiv.

List "Blic", pozivajući se na diplomatske izvore, međutim, tvrdi da Dačić iritira Amerikance kosovskom retorikom koja je populistička i koja vraća Srbiju u prošlost, otežava bezbednosnu situaciju na severu Kosova i otežava svaki dogovor oko ovog veoma teškog pitanja za region".

Isti izvor prenosi i da su se "na Dačićeve izjave o podeli Kosova sa kojima je ušao u predizbornu kampanju samo nadovezale populističke izjave o slanju bezbednosnih srpskih snaga na Kosovo i nedavna zakletva Žandarmerije".

Da vlada DS - SNS nije isključena juče je izjavila i visoka fukcionerka SPS Slavica Đukić Dejanović.

Izvor B92 navodi i da je Dačić pokušao prošle nedelje da ostvari telefonski kontakt sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, ali mu to nije pošlo za rukom.

Kako navodi taj izvor, odgovoreno mu je da će prvo morati da se sretne sa visokim američkim službenicima koji će stići u posetu Beogradu.

Ovakav stav produbio je spekulacije da relacije između Vašingtona i lidera SPS-a baš i nisu onakve kakve bi Dačić želeo da budu. Sumnje da SAD ne gledaju sa odobravanjem na predlog da premijer bude Dačić produbljene su nakon Dačićevih poseta Rusiji, koja je navodno pokazala zainteresovanost za kupovinu velikih i neprivatizovanih državnih sistema poput EPS-a ili Telekoma, naveo je B92.

Njihov izvor navodi da su osim američkih i pojedine evropske diplomate postale obazrivije kada su u pitanju imenovanja budućih savetnika i ministara, od kojih su se neki već potrudili da izazovu određene dileme i strepnje, a mediji u Srbiji već su objavljivali ovakve informacije.

Borba protiv korupcije i kriminala jedan od najbitnijih zadataka koji čeka buduću Vladu, a za tu borbu ne postoje dovoljne garancije da će biti sprovedena na najbolji mogući način, procenjuje se u američkoj administraciji, prenosi B 92, navodeći da se očekuje da će sva ova pitanja biti tema razgovora koje će narednih dana u Beogradu voditi američke diplomate.

Ono što je izvesno, kako navodi izvor B92, jeste da će konačan stav Vašingtona sigurno imati uticaja i na njihove brojne evropske kolege i vrlo brzo će biti jasno koliko njih će podržati formiranje vlade SNS-SPS-URS.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.