Imate li znanje za drugo stanje?

Ovog puta, savet ove kolumne ide više u pravcu knjižare nego bioskopa.

1
A- A A+

What To Expect When You’re Expecting (2012)
Režija: Kirk Džons
Uloge: Kameron Dijaz, Dženifer Lopez, Denis Kvejd, Kris Rok
Distributer: Taramaunt

Zamalo pa da mi totalno propadne bioskopski vikend u koji sam, uzgred, polagao dosta nade. Iako skriven iza ne baš sjajno sročenog prevoda naslova filma koji se u originalu zove identično kao i slavna knjiga koja još od 1984. podučava buduće majke i očeve šta sve mogu da očekuju u danima koji prethode samom porođaju, dotični film zaista obrađuje ovu totalno nefilmičnu zbirku uputstava za trudnice. Radi se o delu koje je inače prevedeno i kod nas sa bukvalno izvedenim nazivom, pa je samim tim i nejasnija potreba distributera za novim prevodom, ali svejedno, ovo je knjiga koju sam i sam vrlo detaljno proučavao kada je za to bilo potrebe, a poslednjih meseci je i ponovo prelistavam. Sjajna, baš sjajna knjiga.

Pomogla mi je da prebrodim neke komplikovane trenutke, ali i da – biću potpuno iskren – pokušam da makar površno shvatim šta se to kog đavola dešava sa ženama kada im se desi to drugo stanje. Za one neupućene, knjiga Hajdi Murkof i Šaron Mazel je najobičniji vodič kroz trudnoću, sa detaljno opisanim svakim od 9 uzbudljivih meseci u životu bilo kog para koji se reši da svoju zajednicu uveća za još kojeg člana. Nikakva fikcija dakle, knjiga bez radnje i glavnih junaka, pa je samim tim i najava holivudskog igranog filma sa zvezdanom glumačkom postavom privukla popriličnu pažnju. Pretpostavljam da je ciljna grupa producenata filma bila svaka majka koja je od 1984. do danas u svojoj ruci držala ovu trudničku Bibliju, pa i poneki otac valjda. Kao što sam ja.

Vrlo rado sam, dakle, krenuo u Kolosej sa M, očekujući nesvakidašnji bioskopski ambijent u kojem će dominirati trudnice i poneki zbunjeni budući otac, pa sam zato i bio spreman na specifičnu energiju koja će, nadao sam se, preplaviti ono užasno zdanje na Ušću. Malo sam se plašio budućih majki koje se još uvek bore sa čuvenim ’prvim tromesečjem’, ali uzdao sam se u sopstveno iskustvo i instinkt. No, kad smo ponosno zakoračili u dvoranu broj 4, tamo nas je sačekao – niko. Na subotnju ranopopodnevnu predstavu su do početka filma ušli jedan očekivani, jedan netrudni par (barem ne vidno) i dve devojčice koje su tu definitivno bile zalutale. Ništa od moje projekcije koja je podrazumevala sinergično (evo, po prvi put koristim ovu reč!) praćenje filma, kolektivne smehove i suze, možda poneko povraćanje, možda čak i pucanje vodenjaka, ulazak hitne pomoći, kolektivno kumstvo - ukratko spektakularan materijal za tekst koji upravo čitate. Ništa od toga, naravno, u zemlji Srbiji.

A u filmu – pet parova očekuje svoje prvo dete i bez obzira na nade, strahove i okolnosti svi ovi nekako povezani i uglavnom mladi ljudi na kraju dolaze do jedine i univerzalne istine da se ništa u životu ne može predvideti bez obzira na planiranja i očekivanja. (Što se pomalo kosi sa filozofijom same knjige koja i postoji da bi se ulazak u nepoznato nekako olakšao. I u tome zaista i uspeva, u čemu je valjda i tajna njenog planetarnog uspeha).

TV fitnes guru Džuls i njen partner selebriti plesač Evan shvataju da njihov visoko-oktanski život ne donosi ni delić uzbuđenja koje osećaju kao budući roditelji, spisateljica Vendi koja u pisanju o bebama gaji militantan stil ne uspeva ni da nasluti horor koji će u njoj proizvesti podivljali hormoni, dok njen muž Henri i dalje učestvuje u trci sa sopstvenim ocem koji i sam očekuje da mu nova žena podari blizance. Fotografkinja Holi će rado preći pola sveta, sve do Etiopije, ne bi li usvojila bebu, ali njen muž Aleks baš i nije siguran šta sam želi, pa se zato pridružuje jednoj bizarnoj muškoj grupi koja na svoj način rešava probleme koje imaju svi mladi očevi. A tu je i par koji tek treba da nauči kako to u životu izgleda kada beba stigne i pre prvog sastanka.

Tako to otprilike izgleda na platnu u ovom novom filmu koji, čini se, samo koristi naziv slavne knjige ne bi li na taj način privukao publiku. Umesto da, slično pisanom uzoru, ovaj naslov u isto vreme nekoga nešto nauči i ludo zabavi, jutarnje mučnine budućih majki ovde postaju simtom koji prati svakog gledaoca koji se usudio da uđe u ovaj isprazan svet razmaženih i dosadnih stereotipskih likova. Trudnoća je, kao što svi znamo, iako uvek toliko različita i specifična, u isto vreme i univerzalna stvar u kojoj ne postoje klasne ili bilo kakve druge razlike, ali autori ovog filma ipak nekako uspevaju u tome da nas ubede u suprotno. Okej, možda je bilo očekivano da se iza ovog naslova krije neka mešavina romantične komedije i ’reality’ programa, ali rezultat je na kraju neduhovita i nešarmantna površna priča o pet atraktivnih, ali i maksimalno nezanimljivih parova.

Ovog puta dakle, savet ove kolumne ide više u pravcu knjižare nego bioskopa. Možda je zato i dobro da se naslovi filma i knjige toliko razlikuju, bez obzira što se, naizgled, radi o istoj stvari. U filmu, sve se svodi na već prežvakan stereotip da je drugo stanje smor, da mladim parovima predstoji beznađe bračnog života bez uzbuđenja, da su mladi očevi neuporedivo nespremniji za nov život i da je, generalno, taj novi život pakao u nastajanju, ali da se sve menja kad dignete novorođenče i istog trenutka shvatite da je sve vredelo samo zbog tog trenutka. No, moglo je sve to da se ispriča i na mnogo kreativniji i životniji način.

I, na kraju, reality check! Znate li šta u zemlji Srbiji mladi parovi ZAISTA mogu da očekuju? Ništa više od ovog klipa, mnogo uspešnijeg i edukativnijeg od bioskopke katastrofe zvane ’’Imate li znanje za drugo stanje’’.Ja: **
M: **
 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NOVI KAUBOJCI (FILMSKE RECENZIJE)

  13 5

  Jedan je "scenario godine", a drugi ogromno razočaranje - saznajte koji bi kaubojac morali da pogledate, a koji...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  PODLIH OSAM (FILMSKA RECENZIJA)

  54 52

  Novi Tarantino - voleti ili mrzeti? Kod našeg kolumniste, dileme nije bilo!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NOVI STAR WARS (FILMSKA RECENZIJA)

  61 49

  Naš kolumnista je gledao film o kom se najviše priča, evo njegove ocene!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MOST ŠPIJUNA (FILMSKA RECENZIJA)

  12 44

  Spilberg briljira u filmu koji nije priča o prošlosti, već jezivom vremenu koje tek dolazi - saznajte i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  IGRE GLADI: SJAJ SLOBODE 2 (FILMSKA RECENZIJA)

  19 8

  Toliko glup i isprazan film, da naš kolumnista misli da će ga zamrzeti tinejdžeri koji vole ovaj serijal!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NOVI BOND (FILMSKA RECENZIJA)

  44 36

  Zovite ga "Spektar" ili "Spektra", vredi svaki dinar i garantuje odličan bioskopski provod!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  CRNA MISA (FILMSKA RECENZIJA)

  37 10

  Džoni Dep je sjajan, ali film je - za preskočiti! Saznajte zašto je naš kolumnista Miško zaboravio ovaj film odmah...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  PUT DO SLAVE (FILMSKA RECENZIJA)

  6

  Naš kolumnista Miško Bilbija je oduševljen filmom bez monstruma, superheroja ili prirodnih katastrofa, koji će vas...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MARSOVAC: SPASILAČKA MISIJA (FILMSKA RECENZIJA)

  39 600

  Naš kolumnista je gledao blokbaster za koji je potrebno "uključiti" mozak i oduševljen je! Saznajte i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  POSETA (FILMSKA RECENZIJA)

  13 5

  Jedan od najboljih filmova sezone! Horor komedija nedeljom popodne u bioskopu prepunom tinejdžera - evo utisaka...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  HAOS U NAJAVI (FILMSKA RECENZIJA)

  15 12

  Prvih stotinak minuta filma - vrištaćete od smeha, ali posle toga dolazi ta prokleta romantična komedija... Miško...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ŠIFRA U.N.C.L.E. (FILMSKA RECENZIJA)

  video 38 12

  Još jedan u nizu špijunskih filmova 2015. je "najslabija karika" Gaja Ričija, koju "krase" odsustvo humora i tanka...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  FANTASTIČNA ČETVORKA (FILMSKA RECENZIJA)

  8 4

  Naš kolumnista, koji voli i stripove i filmove pravljene po njima, je zgrožen. Saznajte zašto "od ovoga ne može...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NEMOGUĆA MISIJA 5 (RECENZIJA)

  19 14

  Zašto je naš kolumnista zaspao u bioskopu, i kakve veze imaju Tom Kruz i Bajaga?

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Antmen (FILMSKA RECENZIJA)

  9 4

  Naš kolumnista Miško Bilbija smatra da je ovo jedan od najduhovitijih filmova "Marvelovog" univerzuma!

Sve vesti