Nemačke firme zapošljavaju Rome u Srbiji

Dve nemačke firme u saradnji sa srpskim privrednicima, investiraće u zapošljavanje i smeštaj Roma u Srbiji.

1
A- A A+

Memorandum o razumevanju i saradnji Nacionalonog saveta Roma i grupacije nemačih kompanija "Jugoagent" i "Roma invest grupe" koja okuplja uspešne romske privrednike, potpisan je danas i trebalo bi da omogući zapošljavanje i reši stambeno pitanje određenog broja pripadnika romske populacije.

Memorandum predviđa da nemačke kompanije, u saradnji sa domaćim privrednicima, investiraju u Srbiji i zapošljavaju pripadnike romske nacionalne manjine, kao i da onima koji dobiju posao, ukoliko je to moguće, obezbede smeštaj.

Prvi projekat koji će biti realizovan je, kako je rekao predsednik Nacionalnog saveta Vitomir Mihajlović, izgradnja reciklažnog centra u Rumi na površini od oko 15 hektara.

Kako je naveo, u okviru tog reciklažnog centra biće izgrađene i stambene jedinice za zaposlene. U reciklažni centar za auto-gume i proizvodnju biogasa u Rumi, prema rečim investitora, biće uloženo 40 miliona evra.

Mihaljlović je ocenio da se romska populacija suočava sa ozbiljnim problemima kada je zapošljavanju i stanovanju reč, i kao primer naveo da u Srbiji ima 600 neformalnih nasilja, među kojim 20 odsto nema vodu, a 40 odsto nema kanalizaciju.

On je rekao da mnoga naselja nemaju ni električnu energiju, podsetivši da u Srbiji živi između 700.000 i 800.000 Roma.

Realizacija projekata, koji podrazumevaju zapošljavanje i rešavanje stambenog pitanja, Rome može izvesti iz začaranog kruga bede i siromaštva, smatra direktor "Roma invest grupe" Saša Mitrović.

Sličnog mišljanja je i direktor "Jugoagenta KTS" d.o.o Milorad Bašić, koji je izrazio očekivanje da će ubrzo biti definisani i drugi projekti, istakavši da postoji značajno interesovanje nemačkih kompanija za investiranje.
(Tanjug)
Sve vesti