Srbija kao tropi, samo na planinama ispod 30!

Tropska vrućina u Srbiji. Beograd sa zabeleženih 36 stepeni Celzijusa u 13 sati među najtoplijim gradovima. Povećan broj intervencija Hitne pomoći. Loš dan za neurološke pacijente, ljude sa epilepsijom...Ni zdravima nije lako.

0
A- A A+

Tropska vrućina i danas je u Srbiji, gde je u 13 sati ispod 30 stepeni Celzijusa izmereno samo na planinama: na Kopaoniku (22), Zlatiboru i Crnom Vrhu (po 29 stepeni), dok je drugde u proseku 35 stepeni.

U Beogradu je u 13 sati bilo 36 stepeni Celzijusa. Hitna pomoć je u Beogradu danas do 14 časova obavila 106 intervencija od kojih 41 na javnom mestu i broj poziva toj zdravstvenoj službi je povećan, izjavila je Tanjugu portparol Hitne pomoći Nada Macura.

Macura je rekla da je bilo puno neuroloških pacijenata, ljudi koji su kolabirali na ulici i osoba sa epileptičnim napadima.

Macura je istakla da su lekari morali da odlaze i u razne institucije da bi ukazali pomoć pacijentima kojima je ona bila potrebna.

Uz to, dogodilo se i pet saobraćajnih nezgoda, dodala je Macura.

Isto koliko u Beogradu bilo je i u Valjevu, Velikom Gradištu, Negotinu i Ćupriji. Za stepen niže - 35 Celzijusa - izmereno je u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, podaci su RHMZ-a.

Leskovac je "bolji" sa stepenom niže - 34 setpeni Celzijusa, koliko je i u Zaječaru, Sremskoj Mitrovici i Somboru, dok Palić sa 32 i Sjenica sa 30 stepeni Celzijusa spadaju u "hladnije" gradove.

Po podacima RHMZ, vlažnost vazduha u gradovima nije visoka što olakšava podnošenje velikih vrućina. Jedino je na Kopaoniku izmeren nešto veći stepen vlažnosti vazduha - 53 odsto.

Maksimalna prognozirana temperatura za danas je 37 stepeni Celzijusa.

Toplotni talas zahvatio je veći deo regiona poslednje sedmice juna.

Vojvođanske vlasti odlučile su prošle sedmice da prostorije Skupštine Vojvodine, koje su klimatizovane, otvore za građane kako bi mogli da se rashlade, dok su vlasti u Beogradu od početka vrućina postavile cisterne sa pijaćom vodom na više punktova u gradu.

Prema prognozama, blago "zahlađenje" očekuje se u četvrtak i petak kada mće temperature pasti na 32, odnosno 31 stepen, dok se za vikend prognozira ponovo oko 35 stepeni.

Prema RHMZ-u, 28 stepeni predviđeno je za 22. jul.

Jutros je najtoplije bilo u Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu i Beogradu gde je u sedam časova izmereno 25 stepeni, a najsvežije u Sjenici gde je temperatura vazduha iznosila 15 stepeni.

Na Paliću, u Somboru, Novom Sadu, Kragujevcu i Smederevskoj Palanci izmerena su 24 stepena, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U Valjevu, Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu, Kruševcu, Chupriji i Nišu izmerena su 23, a u Loznici i na Crnom Vrhu 22 stepena.

U Sremskoj Mitrovici, Kuršumliji i Leskovcu izmeren je 21, na Zlatiboru i u Zaječaru 20, u Požegi i Vranju 19, a na Kopaoniku i u Dimitrovgradu 18 stepeni.

Kako su najavili meteorolozi posle podne i uveče, uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je retka pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.

Vetar će biti slab, promenljivog smera. Minimalna temperatura od 14 do 25, maksimalna od 33 do 39 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I u Beogradu će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljivog smera. Minimalna temperatura oko 24, maksimalna oko 37 stepeni Celzijusa.

U utorak i sredu i dalje će biti pretežno sunčano i veoma toplo, posle podne i uveče mogući su kratkotrajni pljuskovi i grmljavine.

U četvrtak prolazno naoblačenje i osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ujutru u severnim i zapadnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima.

Do kraja sedmice pretežno sunčano, a za dane vikenda i veoma toplo. U ponedeljak jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i osetnim padom temperature.

Zbog visokih temperatura koje traju već više od sedam dana sve češće se pominje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, dok lekari svakodnevno daju savete za ponašanje hroničnim bolesnicima, ali i zdravim građanima.

(agencije/MONDO)
Sve vesti