Nikolić: Ja se ne bih rukovao sa Tačijem

Tomislav Nikolić posle susreta s partijarhom kritikovao pozdrav Borisa Tadića i Hašima Tačija u Dubrovniku. Nema blagonaklon stav ni prema troškovima koji se planiraju za predsedavanje Vuka Jeremića u UN. Svakog dana gubimo Kosovo, zabrinut je Nikolić...

0
A- A A+

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da mu je lider DS Boris Tadić najavio odlazak na Kroacija samit u Dubrovniku ali ne i nameru da se rukuje sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i istakao da se on ne bi rukovao sa Tačijem.

Tadić se na samitu rukovao sa Tačijem što je izazvalo burne reakcije pojednih srpskih političara.

Nikolić je novinarima posle razgovora sa patrijarhom Irinejom rekao da bi on Tadiću preporučio da se ne rukuje sa Tačijem budući da je reč o osobi koja se sumnjiči za veoma teška krivična dela.

"To je neki njegov lični potez, o tome sam danas razgovarao sa predstavnikom Stejt departmenta i rekao da ne znam šta je gospodin Tadić time želeo, izuzev da možda pokaže da je on pozvan a da ja tamo ne mogu. Međutim, ono što ja ne mogu izgleda da on može: ja ne mogu da se rukujem sa onim za koga se govori da je činio zločine nad Srbima dok se ne utvrdi da li je ili nije", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da je Tadić kao građanin imao pravo da ide gde hoće, ali je podsetio da je upravo lider demokrata kreator politike da Srbija ne učestvuje na skupovima na kojima učestvuju predstavnici vlade u Prištini.Nikolić je izjavio i da prvo treba da se utvrdi koliko će koštati predsedavanje ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN i da se onda vidi da li država za to ima para.

"Neka nam neko podnese izveštaj koliko je troškova predviđeno - da vidimo imamo li para za to ili ne, i da se izvinimo ako nemamo para, pa neka izabere Generalna skupština nekog drugog da je vodi", rekao je Nikolić

On je kazao da je Vlada Srbije znala da će predsedavanje Generalnom skupštinom UN doneti određene troškove.

Nikolić je dodao i da ne želi da se meša u sukobe u Demokratskoj stranci.

Vlada Srbije je 24. maja, 15 dana pre izbora Jeremića, donela zaključaka kojim mu je za troškove predsedavanja do kraja ove godine odboreno 2,9 miliona dolara. Zamenik predsednika DS Dragan Đilas tvrdi da je Vlada za Jeremićev rad u Njujorku predvidela 7,5 sedam miliona evra.Jeremić je 4. jula optužio Djilasa da je iznošenjem lažnih navoda o troškovima počeo borbu za prevlast u DS.
Nikolić je apelovao da vlada bude što pre formira kako bi država počela da rešava nagomilane ekonomske probleme.

"Ja se nadam da ćemo vladu da dobijemo brzo i ne znam kako će ona da izgleda, ali znam da gori i da je vreme da rešavamo pre svega ekonomske probleme o kojima izgleda niko više ne brine", rekao je Nikolić.

On je istakao da je o formiranju vlade ranije danas razgovarao i sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Gordonom sa kojim je, kako je dodao, takođe razmenio mišljenja o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i načinu na koji SAD mogu da pomognu da građani Srbije bolje žive.

Prema Nikolićevim rečima, to je bila iskrena i otvorena razmena mišljenja a tom prilikom je predstavnik američkog Stejt departmenta predstavio i svoju politiku, kao i nadležnosti i obaveze koje ima u skladu sa Ustavom.Predsednik Srbije rekao je i da bi prihvatio da razgovara sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, ali ne na neformalnim sastancima već na formalnom susretu.

Nikolić je novinarima na pitanje da li bi razgovarao sa Jahjagom odgovorio da ne vidi zašto se ne bi razgovaralo sa predsedstavnicima Prištine "ako dođe vreme za tu vrstu razgovora".

On je, međutim, napomenuo da svakako ne bi to uradio na neformalnim sastancima nego na formalnom susretu.

"Mi moramo da rešimo da li ćemo da napuštamo sastanke ili ćemo na njima da se borimo za svoje stavove, ja sam za to da prisustvujemo svuda gde treba da se čuju naši stavovi", rekao je Nikolcih.

Pre toga je, međutim, prema njegovim rečima, potrebno doneti zajedničko tumačnje dogovora iz Brisela kako bi se znalo da li su vlasti u Beogradu prihvatile da prištinske privremene isntitucije budu prisutne na međunarodnim formumima dok je tu i Srbija.

"Ako nismo, nema ih tu, ako jesmo, treba da vidimo pod kojim uslovima. Ako su organizatori ispunili uslove onda ne vidim razlog da ne budemo tu gde su predstavnici Prištine pa makar se i ne rukovali sa njima", naveo je Nikolić.

Jahjaga je juče izjavila da je spremna da razgovara sa Nikolićem i dodala da jedino oni, kao legalni i legitimni lideri država, izražavajući volju građana, mogu da razgovaraju.

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", Jahjaga je istakla da bi kroz taj razgovor trebalo naći "čvrsta i postojana rešenja, za dobrobit naših građana i naših država, ali koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire".

Nikolić je ocenio da Srbija svakog dana gubi Kosovo i Metohiju, i da zato stranke koje su ušle u Skupštinu treba da sačine zajedničku strategiju.

"Mi gubimo svakog dana Kosovo i Metohiju, svi koji su bili na vlasti sve to vreme se trude da nas ubede da to nisu priznali", rekao je Nikolić.

Nikolić je kazao da je tema sastanka sa patrijarhom bilo Kosovo, o kojem je, kako je istakao, potreban državni konsenzus.

"Da mi koji smo obezbedili barem pet procenata da uđemo u parlament, izradimo zajedničku strategiju i da je razradimo do kraja. Ko hoće -hoće, ko neće - neće. Ako postoji velika većina za to, onda bismo smeli da izađemo i pred građane Srbije", rekao je Nikolić.

"Ne vidim šta bih dobio time da svoj mandat provedem tako da nabijem glavu u pesak kao noj i da mi lav čerupa i noge i krila, pa da kažem: Nisam video, ništa se ne dešava", dodao je Nikolić.

Tema razgovora Nikolića i patrijarha bila je i saradnja države i crkve.

"Spremamo se za velike događaje gde država i crkva treba da sarađuju. Ja sam sad po funkciji predsednik Odbora sa izgradnju hrama Svetog Save, a 2013. godine nas čeka i obeležavanje godišnjice Milanskog edikta", rekao je Nikolić.

On je kazao da mu je patrijarh preneo stav verskih zajednica u Srbiji o tome da i u novoj vladi treba da postoji Ministarstvo vera.

Inače u poslednje vreme učestale su posete srpskih političara patrijarhu. Ovo je drugi susret Nikolića sa poglavarom SPC od izbora, a u tom periodu na razgovoru kod patrijarha bili su i Boris Tadić i Ivica Dačić

(MONDO/agencije)
Sve vesti