OI: Barjaktar posvađao Hrvate

Hrvatski olimpijski komitet odlučio: zastavu na otvaranju OI nosi rukometaš Losert. Mnogo polemike kod komšija oko te odluke.

0
A- A A+

Posle Gorana Ivaniševića, Perice Bukića, Zorana Primorca, Dubravka Šimenca i Ivana Balića još jedan muškarac nosiće zastavu Hrvatske na Olimpijskim igrama u Londonu.

Biće to rukometaš Venio Losert, a u konkurenciji su bili tekvondistkinja Ana Zainović, vaterpolista Igor Hinić, bacačica diska Sandra Perković...

Odlukom Hrvatskog olimpijskog komiteta Losert je dobio prednost, s obzirom na to da je dva puta osvajao zlatnu olimpijsku medalju (1996. i 2004.). Posle Ivana Balića (Peking 2008. godine) biće to drugi put da hrvatsku zastavu na otvaranju Igara nosi rukometaš.

Prema rečima čelnika HOK, kriterijum za donošenje odluke bio je isključivo vezan za sportski teren, odnosno dosadašnje uspehe.

S obzirom na to da je pod znakom pitanja da li će Blanka Vlašić uopšte nastupiti na Igrama (skok u vis), izbor je "pao" na Loserta. Vaterpolisti Igoru Hiniću biće ovo pete olimpijske igre.

Pojedini kandidati su otpali, jer neće ni biti na otvaranju.

Pre odluke HOK, bilo je polemike u hrvatskoj javnosti u vezi sa ovim pitanjem.

Selektor rukometaša Slako Goluža, naravno, zauzeo se za Loserta.

"On je osvajač dva olimpijska zlata, tri svetske medalje, dve evropske... Prema tome, ako će se gledati dosadašnji kriterijumi, po kojima se dodeljivala ta čast da neko bude predvodnik sportista, onda mislim da je on taj", jasan je Goluža.

Ana Zaninović, nije pravila problem.

"Svaki sportista koji dobije tu priliku zaslužio ju je svojim odricanjem i radom, tako da ko god bude nosio zastavu, ja ću biti zadovoljna", skromna je Zaninovićeva.

Posljednji spor oko nošenja zastave vodio se uoči Igara u Atine 2004. Biralo se baš između današnjeg selektora rukometaša i vaterpolista Dubravka Šimenca, koji je na kraju poneo šahovnicu.

(MONDO, foto: MN Press)
Tagovi:
Sve vesti