Gordon: Dela, a ne reči

"Došao sam u Beograd sa porukom podrške SAD i nadamo se da će Srbija i dalje biti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)", izjavio je za RTS Filip Gordon.

0
A- A A+

Pomoćnik državnog sekretara SAD naglasio je da je EU jasno rekla da Srbija, da bi ostala na putu pridruživanja, mora da se suoči sa problemom Kosova, što je i pozicija SAD.

Gordon je objasnio da je svrha njegove posete Beogradu da se, posle izbora u Srbiji, sastane sa novim liderima i potencijalnim novim liderima.

Došao sam sa porukom podrške SAD, naglasio je Gordon i precizirao da je Vašingtonu najvažnije da naglasi koji je smer kojim bi Srbija trebalo da se kreće, ma ko oformio sledeću Vladu.

"Nadamo se da će i dalje biti na putu ka članstvu u EU, koje mi snažno podržavamo, i stabilizaciji i normalizaciji odnosa sa susedima, uključujući i Kosovo", rekao je Gordon i istakao da ga je ohrabrilo nešto od onoga što je čuo.

"Predsednik Nikolić je javno rekao, a rekao je i meni jutros, da želi da Srbija ostane na putu ka EU", precizirao je Gordon, "a svi mi znamo da put ka EU znači jačanje demokratije kod kuće, očuvanje i unapređenje tržišne privrede, kao i mir i stabilni odnosi sa susedima".

"Mislim da je i EU jasno rekla da Srbija, da bi ostala na putu pridruživanja, mora da se suoči sa problemom Kosova, a to je i pozicija Sjedinjenih Država", napomenuo je Gordon.

On veruje da je "predsednik odlučan da se time pozabavi i da obezbedi da Srbija bude punopravni član evroatlantskih institucija i EU, što je cilj i SAD".

Gordon smatra da je realnost da Srbija i Kosovo moraju da se dogovore o tehničkim praktičnim pitanjima i ukazuje da bi SAD volele da je u dijalogu postignut veći uspeh, u više oblasti, i da je bolje primenjeno nešto od onoga što je dogovoreno.

"Ali, napretka je bilo i naša pažnja se sada usmerava na novu vladu i to je bila i moja poruka jutros - da vidimo da primenjuje ono što je već dogovoreno i da nastavi da rešava praktična pitanja koja pomažu u svakodnevnom životu ljudi s obe strane granice", naglasio je Gordon.

"Verujem da će nova vlada raditi na tome. Na kojem nivou će se voditi ti razgovori, a to je pitanje koje se pojavilo sa novim liderima u Srbiji", dodao je Gordon, "to je nešto o čemu treba da odluče Srbija i Kosovo".

"Ali, ja mislim da treba da bude i političkih razgovora, jer će, na kraju krajeva, i Srbija i Kosovo morati da reše neka suštinska politička pitanja oko kojih se ne slažu", objasnio je Gordon.

Prema njegovim rečima, "to bi pomoglo putu Srbije u EU, donelo više mira i stabilnosti regionu, pomoglo svakodnevnom životu ljudi, privuklo investicije i u Srbiju i na Kosovo".

"Mi hoćemo takvu normalizaciju i ja iskreno verujem da do nje može da dođe, i to na način koji uzima u obzir i legitimne interese Srbije na Kosovu, a to je zaštita prava Srba i građana Srbije na severu Kosova", rekao je Gordon.

Upitan o nedavnom ubistvu srpskog bračnog para na Kosovu, Gordon je odgovorio da su SAD to osudile i da su uvek insistirale i nadalje će insistirati se počinioci uhvate i da se sprovede pravda, kao što bi to tražile bilo gde drugde u regionu.

"Mislim da je najvažnije da i dalje štitimo bezbednost svih građana Kosova. Zbog toga se tamo nalaze međunarodne vojne snage. One treba da štite sve ugrožene od bilo koga ko bi hteo da im naudi", naglasio je Gordon.

"Verujemo da je Kosovo spremno za završetak nadziranja nezavisnosti", istakao je Gordon i ocenio da je Kosovo "mnogo napredovalo u ove četiri godine od sticanja nezavisnosti".

"Mi smo odavno svim srpskim liderima govorili da se protivimo bezbednosnom prisustvu Srbije na severu Kosova. Verujemo da ono nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i da ne doprinosi miru i bezbednosti u regionu", ukazao je Gordon.

"Takođe, iscrpljuje budžet Srbije i ne verujemo da se na taj način štite srpski građani, to jest Srbi na Kosovu", objasnio je Gordon i najavio da će SAD nastaviti jasno da stavljaju do znanja da je to stav Vašingtona i da je to prepreka odnosima između SAD i Srbije.

"To ne znači da Srbija ne može da nastavi da podržava škole, bolnice i druge institucije na severu. Sasvim je normalno da susedi budu zainteresovani za ono što se dešava s druge strane granice, pogotovo kada tamo žive njihovi državljani ili pripadnici njihovog naroda. To je prirodan interes koji bi pokazala svaka zemlja", rekao je Gordon.

Upitan o tome da li su SAD uticale na formiranje nove Vlade Srbije, Gordon je uzvratio da je na građanima Srbije i njihovim demokratski izabranim predstavnicima da, u skladu sa zakonom i Ustavom zemlje, odluče kakva će Vlada biti.

"Nije na nama da o tome odlučujemo. Ja nisam zato ovde, niti je moj zamenik Fil Riker prošle nedelje zbog toga bio ovde", naglasio je Gordon.

"Zaista je samo na srpskom narodu i njihovim liderima da formiraju Vladu. Naravno, mi imamo svoje interese i planove i ne stidimo se da otvoreno govorimo o njima", rekao je Gordon, "ali, ti interesi se ne dotiču toga koji će lider zauzeti koju poziciju u Srbiji".

"O tome odlučuju Srbi. Mi samo kažemo da želimo da sledeća vlada, ma ko je formirao, sarađuje sa SAD na pitanjima koja su nama važna, kao što su borba protiv nelegalne trgovine, korupcije, kao što je sprovođenje vladavine prava", rekao je Gordon.

"Želimo i da buduća srpska vlada nastavi putem integracija, želimo da sarađuje sa susedima i ojačava regionalnu saradnju i da reši problem Kosova", objasnio je Gordon.

Njega je ohrabrilo ono što je čuo od lidera koji će verovatno biti u sledećoj srpskoj vladi, "ali sve se prvo mora isprobati da bi se smatralo pouzdanim".

"Tražimo dela, a ne reči, a postoje neka otvorena pitanja u vezi sa putem koji će Srbija izabrati", poručio je Gordon.

"Mi samo možemo jasno da kažemo za koji put mi smatramo da je svima u interesu. Tada ćemo sarađivati sa bilo kojom vladom i nadam se da ćemo na kraju mandata buduće vlade moći da kažemo da smo napredovali u ključnim bilateralnim pitanjima važnim SAD", zaključio je Gordon.

Gordon, koji je pre dolaska u Beograd prisustvovao Kroacija samitu u Dubrovniku, žali i što Srbija "nije bila zvanično prisutna".

"Nadam se da će se to promeniti u narednim godinama, jer verujem da Srbija treba da ima predstavnika na svim regionalnim skupovima", zaključio je američki zvaničnik.

(agencije/MONDO)
Sve vesti