Mladić vraćen u pritvor iz bolnice

Bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić vraćen je danas iz bolnice u pritvorsku jedinicu u Hagu, saopštila je portparolka Tribunala Nerma Jelačić.

0
A- A A+

"Ratko Mladić je vraćen u pritvorsku jedinicu nakon što su medicinska ispitivanja potvrdila da nema poremećaja u njegovom zdravstvenom stanju i da nije potrebno lečenje", rekla je Jelačić.

Ona je istakla da nakon ovih ispitivanja nastavlja da važi prethodni nalaz da je Mladić sposoban da učestvuje u sudskom procesu.

Predsedavajući sudija Alfons Ori je ranije danas rekao da je Mladić podvrgnut jednoj analizi zbog koje je potrebno da bude pod 24-časovnim nadzorom, preneo je AP.

Suđenje je juče prekinuto tokom svedočenja bivšeg službenika za civilna pitanja i političkog savetnika Unprofora Dejvida Harlanda, nakon što je Mladiću pozlilo, a portparolka Tribunala Nerma Jelacić rekla je da je Mladić prebačen u bolnicu "iz predostrožnosti".

Mladićev advokat Branko Lukić izjavio je sinoć da će Mladić i danas ostati u bolnici ističući da mu je sada bolje nego kada mu je pozlilo u sudu.

Pet dana zasedanja previše je za Mladića. Mi smo već tražili da se smanji broj radnih dana. Medicinsko osoblje je preporučilo da se on više odmara, jer to nije samo slušanje, već je i stresno i očigledno je imalo uticaja na njega", rekao je Lukić novinarima u Hagu.

Prema njegovim riječima, prilikom medicinskih pretraga utvrđeno je da general Mladić nije imao novi moždani udar, kako se pretpostavljalo, jer juče nije mogao da pomjera desnu ruku i desnu nogu.

"On je već imao tri moždana udara, ali obavljana su dva skeniranja i rečeno je da je da sve u redu, da nema nove patologije. Mislimo da je u pitanju nivo šećera u krvi ili pritisak, jer su oni kod Mladića juče bili povišeni", dodao je Lukić.

On je istakao da su i pretresno vijeće i Sekretarijat juče đelovali brzo nakon što se viđelo da general Mladić ima medicinske probleme.

"Predstavnik Sekretarijata Martin Petrov pomogao je u konfuziji koja je nastala, jer niko nije znao šta da radi. On je organizovao sve, tako da je Mladić iz sudnice brzo prebačen na medicinske preglede koji su u toku i trebalo bi da budu završeni danas.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedeljak.

Inače, Sekretarijat Haškog tribunala odlučio je danas da produži privremeno angažovanje branilaca Ratka Mladića - advokata Branka Lukića i Miodraga Stojanovića, za još 120 dana, dok se ne ispita da li optuženi može sam da plaća svog branioca.

Novi period angažovanja Lukića i Stojanovića počinje od sutra, a odluka je donesena kako se ne bi prekršilo pravo optuženog na advokata dok se ne utvrdi da li je on u mogućnosti da samostalno plaća svog zastupnika, saopštio je sekretar suda Džon Hoking.

Mladić je zatražio da mu se dodeli branilac koga će plaćati Hag zbog toga što nema dovoljno sredstava da sam plati branioca.

Zamenik sekretara imenovao je Lukića, advokata iz Srbije, za Mladićevog glavnog branioca 22. jula 2011. godine na period od 120 dana, a Stojanovića, advokata iz BiH, za pomoćnika branioca 23. februara ove godine.

Angažovanje Lukića bilo je produženo već dva puta, u novembru prošle i martu ove godine.


Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen je pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Uhapšen je 26. maja 2011. godine i izručen Tribunalu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. maja ove godine

(agencije/MONDO)
Sve vesti