Kada putujete kolima sa decom...

Važno je da se dobro pripremite, proverite tehničku ispravnost automobila i da imate na umu nekoliko korisnih saveta.

3
A- A A+

Evo koja pravila za putovanje kolima sa decom su najvažnija.

Na put krenite rano ujutru.
Bebe, ali i starija deca, u toku puta, a posebno u ranim jutarnjim satima, spavaju. Na zadnje sedište stavite frotir ili čaršav, tanak jastučić i beba će bar jedan deo puta spavati.

Beba uvek uz mamu
Majka bi trebalo sve vreme puta da sedi pored bebe. Zbog iznenadnog i naglog kočenja, majka mora biti u blizini, a ako je beba nemirna u toku spavanja, može se prevrnuti i pasti, pa bi trebalo biti pored nje.

Prilagodite vožnju
Ne vozite prebrzo, zaustavljajte se često. Bebu obavezno smestite u dečije auto-sedište, jer je na tom mestu najbezbednija. Putovanje treba da bude uživanje, a ne mučenje.

Ponesite pelene za jednokratnu upotrebu i maramice
Bebi će u pelanama biti udobnije, a vama će biti lakše da je presvlačite. Ponesite po jednu pelenu za svaki sat koji ćete biti u putu, plus za hitne slučajeve (proliv i slično). "Opremite" se vlažnim i papirnim maramicama. Obavezno se zaustavljajte kada presvlačite ili hranite bebu! Nikada, ali zaista nikada to nemojte raditi dok su kola u pokretu.

Ponesite dovoljno tečnosti i hrane
Nemojte zaboraviti prokuvanu vodu i adaptiranu mlečnu formulu koju vaše dete koristi. Najbolje je pripremati mleko za svaki obrok, a takozvani kontejneri će vam biti od velike pomoći, jer u njih možete staviti odgovarajuću količinu mleka u prahu koje ćete dodati u prokuvanu vodu. Ponesite više sterilisanih flašica, za onoliko obroka koliko bi beba trebalo da ima u toku puta.

Ne zaboravite cucle, portikle i igračke
Ako je cucla-varalica omiljeni "drug" vašeg deteta, obavezno je ponesite. Biće vam potrebne i igračke koje vaše dete obožava, portikle, plastične čaše i naravno nekoliko čistih kompletića garderobe, za slučaj da se beba ufleka u toku putovanja.

Pazite na klimu
Nemojte praviti "blindirani" auto, otvarajte prozore i provetravajte, ali takođe vodite računa da beba / dete ne budu direktno izloženo promaji, ali ni suncu! Ako imate klimu u kolima ne pravite preveliku temperaturnu razliku.

Ispoštujte detetove potrebe
Koliko god je to moguće ispoštujte bebine potrebe i navike – red u spavanju, obrocima, igranju… Nikada ne ostavljajte bebu samu u automobile, čak i ako spava. Neka vam uvek bude na oku i sve će biti u redu.

(MONDO/Yumama)
Sve vesti