Čanak: U svet po vojvođanski status

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da će, nakon odluka Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti Vojvodine, započeti internacionalizacija vojvođanskog pitanja.

0
A- A A+

"Nedvosmisleno nam je poručeno da Vojvodina više ne može da izdaje ni pecaroške dozvole. I mi sad moramo da se branimo, a kako naša prava više ovde nema ko da zaštiti, internacionalizacija pitanja Vojvodine je neminovna", rekao je Čanak u intervjuu za sutrašnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da se Vojvodina uzdala u politički sistem u Srbiji, ali se to uzdanje "očigledno razbilo o bahatost beogradskih vlastodržaca i
njihovih poltrona".

"Posle samo jednog i to nedovršenog kruga izbora, jer nova vlada još nije formirana, već se demontira sve što je mukotrpno nakapljavano 12 godina. E, to neće moći", istakao je Čanak.

Prema njegovim rečima, u izbornoj kampanji ništa nije obećavao,
već je "samo svirao tamburu".

"I na njoj sam odsvirao pesmu 'Mlada Vojvođanka'. A stara dobra izreka kaže: Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju!", rekao je Čanak.

Prema njegovoj oceni, očigledno je da u Vojvodini "u velikoj većini"žive ljudi koji ne pristaju na zatiranje pokrajinskih specifičnosti.

Čanak je priče o vojvođanskom separatizmu nazvao "budalaštinama".

"Nema ovde separatizma, to su budalaštine, ali ja kao Srbin iz Vojvodine osećam svoju posebnost. A mi tražimo samo jednu elementarnu civilizacijsku tekovinu: pravo da odlučujemo o svojim resursima", poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije iz 2006. godine je donet "na prevaru" i protivno volji građana Vojvodine.

"Veštačka je to i lažna tvorevina, koja nema nikakve veze sa stvarnošću, nego služi samo zato da bi se primenjivala stara pašićevska filozofema 'zakoni su za protivnici'", rekao je predsednik LSV.

(Beta)
Sve vesti