Napredak u borbi protiv side

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, virusolog Entoni Fauči izjavio je da rezultati najnovijih kliničkih ispitivanja ukazuju da je moguće sprečiti pandemiju side.

0
A- A A+

"Dolazimo do zaključka da je moguće delovati na infekciju", rekao je Fauči agenciji Frans pres.

On je kazao da je pronalaženje načina kako da se stane na put pandemiji side jedna od tema 19. Međunarodne konferencije o sidi koja se u Vašingtonu održava od 22. do 27. jula.

Američki virusolog je naglasio da nije reč o izlečenju od side i da još nije poznato ni da li je to moguće.

"Imamo na raspolaganju veoma efikasne lekove koji mogu da virus drže pod kontrolom i koji omogućavaju da zaražena osoba ostane u relativno dobrom zdravstvenom stanju", rekao je Fauči.

On kaže da rezultati kliničkih ispitivanja, koji su nedavno objavljeni, ukazuju da neki od tih lekova mogu da spreče stvaranje infekcije kod seropozitivnih osoba, što navodi na zaključak da je moguće značajno smanjiti širenje virusa koji uzrokuje sidu.

On podseća da se u poslednih deset godina broj obolelih od side godišnje smanjivao za oko 1,5 odsto, i da to ukazuje da je definitivno iskorenjivanje tog virusa cilj koji ne može biti postignut u kratkom vremenskom roku.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se pronađe način da se stane na put pandemiji side, prvi put bi posle dugo vremena postojale generacije koje ne rizikuju dobijanje tog opasnog virusa.

Entoni Fauči naglašava da je ostvaren značajan napredak u potrazi za vakcinom protiv side, ali da predstoji još mnogo posla, kako bi se to definitivno i postiglo.

On kaže da su sredstva neophodna za borbu protiv side zbog ekonomske situacije i dalje nedovoljna, ali da ispitivanja ipak napreduju.

(Beta)
Tagovi:
Sve vesti