Slovenija: Parlament ipak smanjio penzije

Slovenački zakonodavci odbacili su juče izmenu zakona tako da smanjenje penzije, kojim su najviše pogođeni penzioneri iz bivše SFRJ, ostaje na snazi.

0
A- A A+

Parlamentarci su odbacili izmenu zakona o uravnoteženju javnih finansija, koju je predložila opozicija, pa će penzije za oko 26.000 penzionera koji ih primaju iz državnog budžeta, biti smanjene, što je dovelo do protesta i nezadovoljstva penzionera i sindikata.

Opozicione partije navode da kresanje penzija neravnomerno pogađa određene grupe penzionera, prenosi slovenačka agencija STA.

Najteže su pogođeni penzioneri koji su radili u državama bivše Jugoslavije, neki veterani Drugog svetskog rata, bivše izbeglice i ljudi koji su ranije imali vojno osiguranje.

Poslanica iz redova socijal-demokrata, Andreja Černak Meglič, navela je da je smanjenje penzija "očigledno neustavno", budući da teret krize stavlja na pleća "manje od pet odsto penzionera".

Poslanici vladajuće koalicije, pak, navode da su predlozi opozicije "finansijski nerealistični" i "radikalni", priznajući, međutim, da su određene izmene zakona neophodne.

Ranije ove nedelje, koalicione stranke su se složile da će zakon o uravnoteženju javnih finansija morati da bude izmenjen u delovima koji se tiču kresanja penzija, ali je i dalje nejasno šta će tačno biti izmenjeno.

Koalicione stranke su dodale da će nacrt izmena biti gotov do jeseni.

(Tanjug)
Sve vesti