Hrvatska ukida lihvarske instant kredite

Hrvatska vlada bi danas trebalo da predloži izmene zakona tako da se za davanje svih krediti, pa i onih ispod 210 evra, mora imati licenca a kamatom sme da bude najviše 14 odsto.

0
A- A A+

Promenom zakona o potrošačkom kreditiranju trebalo bi da se stane na kraj poslovima s kreditima ispod 1.500 kuna (210) koje niko ne kontroliše a na koje se naplaćuju lihvatrske kamate koje idu i do 30 odsto.

Izmenama se, kako piše riječki Novi list, ukida izuzeće za kredite manje od 1.500 kuna, pa će oni koji ih dele takođe morati da imaju licencu.

Kad je u januaru 2010. godine država propisala da svi koji nude kredite građanima moraju da imaju licencu Ministarstva finansija.Trebalo je to da bude početak uvođenja reda u ponudu kredita koji su se oglašavali na banderama, ali su se "kamatari" snašli, pa nude kredite od po 1.500 kuna za šta ne moraju da imaju licencu.

Po propisima iz 2010. kreditne agencije su mogle da nude kredite tek kad dobiju licencu Ministarstva financija, a nakon toga morali su se držati i propisa o najvećoj kamati koju mogu naplatiti građanima, a ona je tada iznosila 14 odsto.

Oni koji nude novac i žele veću zaradu iskoristili su propis po kome pozajmica do 1.500 kuna ne potpada pod zakon o potrošačkom kreditiranju i razvili su posao s instant – kreditima na kojima su ubirali i kamate od 30 odsto.

Inače, posao s instant-kreditima, koji su se sklapali na daljinu putem interneta i telefona, počeo je da cveta poslednjih godinu i po.

Uz kredit se nisu isticale kamate, odnosno njihov procenat, nego naknada, pa je bilo moguće da se na pozajmicu od 1.400 kuna na mesec ili dva plati naknada od 250 kuna.

Kako bi vraćali te kredite, građani su podizali nove s visokim kamatama i na kraju ih nisu mogli plaćati, pa su često dovedeni na rub egzistencije.

Osim lihvarskih kamata, davaoci takvih kredita koristili su mogućnost da odobravaju i kredite veće od 1.500 kuna, tako što su ih razbijali na više kredita manjeg iznosa. Sad će se zakon odnositi i na te kredite, što znači da će se morati pridržavati i kamate.

Vlada u predlogu izmena Zakon o potrošačkom kreditiranju propisuje i kako će oni koji odobravaju potrošački kredit ubuduće moći menjati kamatu. I dalje se dopušta promenjiva kamata po potrošačkim kreditima, ali se preciziraju parametri na osnovu kojih će se ona moći menjati.

(Tanjug)
Sve vesti