• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrošačka korpa skočila još 700 dinara

Kupovna moć u Srbiji, merena odnosom prosečne plate i potrošačke korpe, u maju je bila manja nego u aprilu za 1,43 odsto.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo je potrebno 1,43 prosečnih zarada od 40.442 dinara, dok je u aprilu za prosečnu bilo potrebno 1,36 prosečnih zarada, pokazuje analiza Ministarstva trgovine i poljoprivrede.

Prosečna potrošačka korpa za maj iznosila je 57.920,59 dinara i veća je za 1,23 odsto ili 703,36 dinara, nego u aprilu, odnosno za 1,3 odsto veća nego u istim mesecu lani.

Potrošačke cene u maju su u proseku povećane za 1,4 odsto, a najveći rast su imali hrana i bezalkoholna pića, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana, restorani i hoteli. Poskupeli su nešto manje rekreacija i kultura i alkoholna pića i duvan, dok je pad cena zabeležio transport.

Kupovnu moć iznad proseka Republike imali su Beograd, Novi Sad, Pančevo i Kragujevac. U svim gradovima koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada pokrila je minimalnu potrošačku korpu, a nije bila dovoljna za pokriće prosečne.

Najveću neto zarada u maju zabeležena je u proizvodnji duvanskih proizvoda (102.734 dinara), eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa (92.581 dinara) i upravljačkim delatnostima i savetovanju (88.653 dinara).

Najniža neto zarada je registrovana u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji (18.431 dinara), proizvodnji tekstila (19.268 dinara) i preradi drveta i proizvoda od drveta, osim nameštaja (20.797 dinara).

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image