Haški osuđenik negirao ubistvo Srpkinje

Haški osuđenik Vinko Martinović, zvani Štela, izjasnio se danas na sudu u Zagrebu da nije kriv za ubistvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996.

0
A- A A+

Njegova odbrana najavila je da će to potvrditi novim dokazima, odnosno transkriptima razgovora pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana s bliskim saradnicima iz marta 1997. godine sa kojih je prošle godine vlada Jadranke Kosor skinula oznaku tajnosti.

Iz njih se, tvrdi odbrana, vidi da je Martinović žrtva "političko-obaveštajne igre" kako bi bio izručen Hagu.

Martinović je početkom godine pušten iz italijanskog zatvora pošto je odslužio dve trećine 18-godišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u BiH.

On je 1998. na zagrebačkom sudu nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva Jasmine Đikić, ali je Vrhovni sud pet dana pre njegovog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

U međuvremenu je kooptuženi u tom slučaju Dragan Raspudić zvani Guja pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, i tu kaznu je odslužio. On će, kako je odlučilo sudsko veće, biti jedan od svedoka u postupku.

Sud je odbio zahtev odbrane da Martinovića pusti iz pritvora.

Županijsko državno tužilaštvo izmenilo je u međuvremenu optužnicu protiv Martinovića i sada ga tereti za takozvano obično ubistvo, a ne za ubistvo iz koristoljublja, odnosno da je 47-godišnjakinju ubio kako bi došao da njenog stana i prodao ga, prenosi Jutarnji list na svom portalu.

Haški tribunal je u januaru ove godine objavio odluku kojom se Hrvatu iz BiH Vinku Martinoviću odobrava prevremeno oslobađanje pošto je izdržao dve trećine kazne.

On je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993-1994. U istom procesu je osuđen i Mladen Naletilić, zvani Tuta, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

Naletilić i Martinović osuđeni su za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna u Mostaru, na čijem su čelu bili.

(Beta)
Sve vesti