Tuniskom predsedniku još jedna doživotna

Bivši predsednik Tunisa Zin El Abidin Ben Ali osuđen je danas u odsustvu pred vojnim sudom na još jednu kaznu doživotnog zatvora.

0
A- A A+

On je osuđen zbog učešća u ubistvima demonstranata tokom prošlogodišnje narodne pobune u kojoj je svrgnut.

Ben Ali, koji je u izgnanstvu u Saudijskoj Arabiji, već je u junu osuđen na doživotni zatvor zbog smrti demonstranata na jugu Tunisa, gde je i počeo pokret protiv njega u decembru 2010.

Tunis je od Saudijske Arabije tražio da mu izruči Ben Alija, kako bi mogao lično da se suoči sa ovim i drugim otpužbama, međutim, nikad nije dobio odgovor.

Uprkos tome, tuniska vlada se zavetovala da će privesti pravdi i Ben Alija i sve njegove saradnike, zbog zločina koje su počinili tokom 23-godišnje diktature.

U poslednjem slučaju koji se tiče ubijenih demonstranata u glavnom gradu i na severu zemlje, 43 oficira su izvedena pred sud, i izrečene su im kazne od pet godina do doživotnog zatvora.

Bivši šef predsedničke garde Ali Serijati osuđen je na 20 godina u zatvoru, dok je bivši ministar unutrašnjih poslova Rafik Belhaj Kačem dobio 15 godina. Obojica se nalaze u pritvoru.

Protiv Ben Alija i članova njegove porodice pokrenuti su brojni procesi pred vojnim i građanskim sudovima.

Nekadašnji diktator već je osuđen pred civilnim sudovima za trgovinu drogom i oružjem, kao i za zloupotrebu javnih fondova na ukupno 66 godina zatvora.

Narodna revolucija u Tunisu podstakla je talas prodemokratskih pokreta širom Bliskog istoka i Severne Afrike, poznatih kao Arapsko proleće, u kojima je palo nekoliko vlada i predsednika.

Najmanje 338 ljudi poginulo je u vladinom obračunu sa demonstrantima, a 2.147 je ranjeno tokom protesta u Tunisu.

(Beta-AP)

Povezano

Sve vesti