Oborena velika mreža spam poruka

Kompanija “Fire I“ saopštila je da je oborena velika bot mreža, odgovorna za slanje 18 odsto elektronske spam pošte u svetu.

0
A- A A+

Oborena velika mreža spam poruka Foto: Guliver/Getty images.

Kontrolni serveri ove mreže - Gram - bili su smešteni uglavnom u Panami, Rusiji i Ukrajini, preneo je BBC. Kompanija Fire I je na gašenju ove ilegalne mreže sarađivala sa lokalnim provajderima interneta.

Bot mrežu čine kompjuteri koje kontrolišu sajberkriminalci, a obično se koristi za širenje neželjene elektronske pošte ili zlonamernog softvera. Akcija je počela gašenjem jednog servera bot mreže u Holandiji nekoliko dana ranije, a 19. jula je blokiran i kontrolni server u Panami.

Lica koja upravljaju ovom bot mrežom odmah su reagovala premeštanjem kontrola sistema na sekundarne servere u Ukrajini, a gašenje bilo kog servera u toj zemlji nije lak posao.

Rus Georgij Avanasev u maju je osuđen na četiri godine zatvora, jer je upravljao bot mrežom Bredolab i mesečno ilegalno zarađivao više od 100.000 evra.

Microsoft, s druge strane, radi na onesposobljavanju mreže Zeus, koja je, zahvaljujući kriminalnim sajber radnjama, ukrala milione evra ljudima širom sveta.

(Srna)
Sve vesti