Ban Ki Mun: Srebrenica naša odgovornost

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun kaže da UN i međunarodna zajednica nisu ispunili ono što su od njih očekivali stanovnici Srebernice.

0
A- A A+

U Srebrenici smo na težak način naučili da ne dozvolimo da se takve tragedije ponove, rekao je Ban u Zagrebu, odgovarajući na pitanje de li je svetska organizacija odgovorna za ubistvo oko 8.000 Muslimana u Srebrenici.

Govoreći o sličnosti situacije u Siriji i stanja u Bosni i Hercegovini pre rata, Ban je ocenio da je Sirija jedinstven slučaj, ali da je zajedničko kršenje univerzalnih i fundamentalnih ljudskih prava.

Vi na Balkanu ste to iskusili, ljudi na Bliskom Istoku i u Burmi su to iskusili. Ne samo UN, već smo svi odgovorni za ono što se događa, rekao je Ban, javila je Hina.
Sa ovim se ne slaže slovenački premijer Janez Janša, sa kojim se u Ljubljani Ki Mun sastao ranije danas u okviru posete Sloveniji na svojoj balkanskoj turneji.

Za zločin u Srebrenici više je odgovorna Evropska unija nego Ujedinjene nacije, izjavio je danas u Ljubljani slovenački premijer Janez Janša posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Kako je javila slovenačka agencija STA, Janša je, navodeći važnost UN kao organizacije koja je "efikasna i globalna" u svojim aktivnostima, naglasio da je važno da se uspostavi jača uloga regionalnih organizacija koje bi trebalo da preuzmu veću odgovornost u svojim regionima.

"Najveća odgovornost je na nama, Evropljanima, a tek onda na Ujedinjenima nacijama. To se dogodilo u evropskom dvorištu, ali članovima EU je nedostajalo jedinstvo kako bi preduzeli potrebne mere. Da je bilo više jedinstva i razumevanja situacije, a manje ličnih interesa, genocid se ne bi dogodio", rekao je Janša, komentarišući masakr u Srebrenici.

Prema Janšinim rečima, posle Srebrenice situacija se poboljšala i EU je sprovodila preventivne mere, na šta, kako je dodao, ukazuju "vrlo uspešne" intervencije u Makedoniji i na Kosovu.
Janša je govorio na konferenciji za novinare pre Bana, koji se u svom obraćanju usredsredio na reforme UN, situaciju u Siriji i na Balkanu, navodi STA.

Kako je precizirao slovenački premijer, on i Ban su se složili da bi zavisnost nekoliko zemalja u regionu od međunarodne zajednice trebalo smanjiti, kao i da bi trebalo ubrzati proces evro-atlantskih integracija celokupnog regiona.

Ban je zahvalio Sloveniji na njenom učešću u mirovnim misijama UN, pogotovo u misiji u Siriji, gde je trenutno18 slovenačkih mirovnjaka uključeno u operacije međunarodne organizacije.

Ranije danas generalni sekretar UN susreo se sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom i obratio se slovenačkom parlamentu, gde je pozvao na unapređenje trajne stabilnosti na Balkanu.

Tokom šestodnevne turneje po zapadnom Balkanu, Ban Ki-mun će boraviti u svim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, a u Srbiju stiže 23. jula.

(MONDO/Agencije)
Sve vesti