Banjaluka: Večeras počinje peti Demofest

Kulise su postavljene, pozornica je nameštena, zvučnici spremni da zagrme, a mikrofoni da ih neko uzme i peti Demofest može da počne. Prateći programi su počeli u podne, a muzički deo počinje u 20 časova.

1
A- A A+

Banjalučka tvrđava Kastel biće i ove godine mesto na kome će 30 demo bendova iz celog regiona pred publikom i žirijem pokazati koliko znaju i umeju, i gde će se boriti za vredne nagrade i najvažniju od njih - afirmaciju.

Program petog Jelen Demofesta počeo je tačno u podne otvaranjem izložbe fotografije "Serbain Jazz Bre" u Gradskom pozorištu Jazavac. Izložba je u Banjaluku donela pregled srpske džez scene u poslednjih nekoliko decenija.

Dnevni program se nastavlja projekcijom filmova u GP Jazavac, kao i izložbom Zorana Janjetova u Kamenoj kući u 18 sati, u okviru Strip art dnevnog programa. Izložba "Pakovanje muzike" je svojevrsna retrospektiva ilustracija koje je za omote albuma brojnih regionalnih, ali i svetskih muzičkih bendova, uradio Zoran Janjetov, inače jedan od poznatijih regionalnih strip crtača i ilustratora.

Malo ranije, na prvoj festivalskoj konferenciji za novinare predstavljen je program, a direktorka festivala Brankica Janković izjavila je da je veoma srećna što je Demofest opstao, uprkos teškoćama s kojima se susretao tokom prošle godine.

"Kada smo završili sa četvrtim Demofestom, bila sam sigurna da je to poslednji. Ideja da naplaćujemo ulaznice nije se pokazala kao dobra, ali ne mislim da je naša publika razmažena, naprotiv. Publika je sjajna, kao i grupa ljudi koja je pokrenula peticiju da se festival spasi", istakla je Jankovićeva.

Nakon "pritiska" fanova festivala, peticije i zahteva putem društvenih mreža, Ministarstvo prosvete i kulture u Vladi RS i Grad Banja Luka su finansijski podržali festival i osigurali njegovo peto poglavlje. Na pitanje da li to znači da postojanje festivala u narednim godinama više nije upitno, Jankovićeva je rekla: "S obzirom na entuzijazam svih onih koji su se zalagali da opstanemo, ja više nikad ne bih imala hrabrosti da odustanem".

Večeras u 20 sati je zvanično otvaranje muzičkog dela festivala, a organizatori najavljuju goste iznenađenja koji će nastupiti za najnestrpljivije posetioce.

U okviru takmičarskog dela programa 26. i 27. jula nastupiće po 15 takmičarskih bendova, dok se u finale, 28. jula očekuje prolazak minimum šest bendova za koje petočlani stručni žiri odluči da zaslužuju finalnu borbu za prestižne festivalske nagrade.

U okviru revijalnog programa večeras će publiku zabavljaju Majke i Zemlja Gruva, u petak T.B.F., Darkwood Dub & Biseru Veletanlić, a Psihomodo Pop i Sopot finalne večeri. Za afterpartije će se pobrinuti DJ-evi Ben Hoo, Terry Farley, Spark i Goran Starčević.

Kroz sve tri takmičarske večeri festivala viditelji će biti Ida Prester i Galeb, a ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti