Svaki drugi narkoman se ne izleči

Zavisnici od narkotika leče se u trideset državnih centara i dispanzera i desetak privatnih klinika. Godišnje se bolnički leči do 3.000, a u dnevnim dispanzerima još par stotina hiljada.

6
A- A A+

U četiri regionalna centra za lečenje zavisnosti: u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, i 26 metadonskih centara pod krovom državnog zdravstva, godišnje se bolnički leči između 2.000 i 3.000 pacijenata, a u dnevnim dispanzerima se pruži još par stotina hiljada usluga. Nema, međutim, podataka koliko zavisnika pomoć potraži u desetak privatnih ordinacija i klinika za lečenje zavisnosti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", većina lečenih zavisnika su muškarci, koji čine čak 88,7 odsto pacijenata ovih ustanova.

Poslednji obrađeni podaci, za 2010. godinu, pokazuju da su ovi pacijenti sve stariji, rečeno je u petak "Novostima" i Institutu "Batut". Dok je ranije najveći broj lečenih muških zavisnika imao između 25 i 29 godina, sad je najviše (34,4 odsto) onih starosti između 30 i 34 godine. Ali i dalje je 30 odsto zavisnika mlađih od 30 godine koji dobrovoljno ili prisilno dođu na lečenje. Žene do ustanova za lečenje zavisnosti najčešće stižu između svoje 25. i 34. godine. Prosečna starost muškaraca lečenih od zavisnosti je 30,9, a žena 29,1 godinu.

Put od prvog uzimanja narkotika do "zaglibljivanja" u zavisnost, iz koje je jedini izlaz ozbiljno lečenje, za koje mnogi zavisnici ne smognu dovoljno ni sage, ni strpljenja, traje manje od deceniju i po. Jer, prema podacima Instituta "Batut", mladi u Srbiji sa eksperimentisanjem sa psihoaktivnim supstancama započinju, u proseku, u 17. godini, a opijate počinju da uzimaju u 21. Prvo intravensko uzimanje droge najčešće se dogodi u 24. godini.

"U našoj ustanovi se godišnje bolnički leči 700-800 zavisnika od narkotika", kaže za "Novosti" primarijus dr Jasna Daragan Saveljić, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

Godišnje pružimo još 35.000 do 40.000 usluga u dispanzeru. Svakog dana nam na supstitucionu terapiju dođe, u proseku, 250 pacijenata, od kojih neki dolaze redovno iz dana, u dan, a neki kada se stabilizuju i pojačaju sigurnost u sebe, svakog drugog dana. Od ukupnog broja bolnički lečenih, oko polovine, tačnije oko 350 njih godišnje je na tzv. meri obaveznog lečenja. To su oni koji po zakonu moraju da se leče, a jedino mogu da biraju da li će da se leče ovde, i da potpišu dobrovoljni pristanak, ili će da se leče u zatvoru.

Najviše zavisnika se leči od heroina. Dr Saveljić kaže da je samo prošle godine evidentirano 350 novih heroinskih zavisnika:

Od svih pacijenata koji nam se jave za pomoć, polovina se izleči, a druga polovina se pre ili kasnije vrati narkoticima. Lečenje je, u principu, prva dva meseca vrlo intenzivno, kasnije se proređuju posete lekaru, ali traje minimum dve godine. Jer, najmanje toliko je potrebno da zavisnik od narkotika promeni obrazac ponašanja.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti