Gojaznost nije samo estetski problem

Gojaznost predstavlja jedan od najkompleksnijih kliničkih sindroma koji pogađa decu jednako kao odrasle.

7
A- A A+

Prvi srpski kongres posvećen gojaznosti biće održan u oktobru, u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru, najavila je načelnik Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti "Čigotica" dr Snežana Lešović.

Lešović je rekla da je u planu izgradnja novog objekta za lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata i da će u budućem periodu akcenat biti na saradnji sa sličnim centrima širom Evrope.

Gojaznost predstavlja jedan od najkompleksnijih kliničkih sindroma koji pogađa decu jednako kao odrasle, rekla je Lešović i dodala da u poslednjoj deceniji gojaznost dece i adolescenata poprima epidemijske razmere.

"To nije samo estetski problem, već je udužen sa značajnim zdravstvenim problemima i važan je faktor rizika oboljevanja i povećanja smrtnosti kod odraslih osoba", kazala je Lešović Tanjugu.

Prema njenim rečima, gojazna deca imaju povećan rizik za pojavu ortopedskih, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, ali da se kod njih javljaju i psihološki problemi, kao što su anksioznost, depresivnost, sniženo samopoštovanje i nepovoljna slika o sopstvenom izgledu.

"Lečenje u Programu 'Čigotica' podrazumeva hipokalorijsku, uravnoteženu ishranu, fizičku aktivnost, kliničku, psihološku podršku i edukaciju", naglasila je dr Lešović i dodala da je cilj postizanje trajne redukcije telesne mase, kao i usvajanje zdravih životnih stilova.

Rezultati ovog programa su, kako je istakla, ohrabrujući, a predavanja i radionice pedijatara, nutricionista, psihologa i profesora fizičkog vaspitanja doprinose usvajanju novih znanja i stavova u pogledu značaja pravilne ishrane, poboljšanju interpersonalnih odnosa i rešavanju emocionalnih problema kod gojaznih adolescenata.

Projekat "Prevencija i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata u Srbiji" izradili su Udruženje pedijatara Srbije u saradnji sa Specijalnom bolnicom "Čigota" i dr Nenadom Crnčevoćem na Zlatiboru, a odobrili su ga RZZO, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja 2008. godine za lečenje dece uzrasta od 12 do 18 godina u trajanju od 21 dan, jednom godišnje.

Od maja ove godine, na žalost, lečenje traje samo 10 dana.

U proteklom periodu u Centru je lečeno, edukovano i rehabilitovano oko 2.300 dece i adolescenata, a rezultati rada prezentovani su na simpozijumima i kongresima u zemlji i inostranstvu.

(Tanjug)
Sve vesti