Psihologija, ekonomija i nova vlada!

Znate li šta je Indeks bede?

0
A- A A+
To je broj koji se dobije kada se saberu stopa inflacije i nezaposlenosti u nekoj državi. Logično, ukupna beda je manja što je taj zbir mbliži nuli. Možda se ekonomski eksperti neće složiti ali meni taj broj daje važan signal ne samo stanja ekonomije već i značajne elemente socijalnih prilika. U Srbiji trenutno to izgleda ovako ÷ inflacija 5,5 + nezaposlenost 25,5 =31. Mnogo bez sumnje.

Pogotovo što oba parametra rastu. Nezaposlenost se uvećava mesečno za po nekoliko procenata.

Koliko vidim, nije baš u izgledu neko značajnije zapošljavanje.

Nove investicije i poslovi. Što se inflacije tiče ona je malo ispod onoga što je za jun predvidela Centralna banka ÷ 4,2±1,5%. No, nekako mi se čini da je taj plan doveden u pitanje igrom kursa dinara. Naime, poskupljenja su gotovo svakodnevna a najavljuju se nova. Ilustracija uticaja kursa na cene može biti to što u Srbiji poskupljuju benzin i dizel iako pada cena nafte na svetskoj pijaci. Objašnjenje je da dinar slabi prema evru dolaru. Valjda već i vrapci znaju da skok cene energenata izaziva lančanu inflatornu reakciju.

U momentu kada pišem ovaj tekst srpska valuta se blago pomakla naviše sa jednog od svojih „istorijskih minimuma“. Uzgred stavio sam ovo pod navodnike jer malo mi je, kako bih rekao, neumesno prebrojavanje gotovo svakodnevnog „istorijskog minimuma“ vrednosti domaće valute koja tone od početka godine. A i duže, ako pamćenje dobro služi. Nekako se uvrežila potreba da se prebrojava taj „istorijski minimum“ iako je, kako tvrde ekonomski eksperti dinar bio precenjen. No, vrednost valute nije uvek samo odraz snage i efikasnosti privrede i sličnih činilaca koji kroje ekonomske veličine. Često se tu upliću politika, razni interesi i to konačno proizvede takozvani psihološki efekat.

U Srbiji je to kombinacija situacije u kojoj se čekalo formiranje vlade i izjava dolazeće političke ganiture o gramzivosti banaka i pretnje da su odbrojani dani šefu srpske Centralne banke. Sve zajedno povećalo je nesigurnost na finasijskom tržištu a to se uprkos intervencijama Narodne banke pretvaralo u „istorijsko“ klizanje vrednosti dinara. No, imajući u vidu stanje srpske ekonomije pitam se da li sledi blagi oporavak domaće valute ili će to biti epizoda pout već vidjenog trenutnog usporavanja pada dinara.

Mene malo brine to što je, čini mi se, poslednjih nedelja dinar gubio na vrednosti tempom koji nije baš ekonomski razložan. Doduše i političko-psihološki razlozi su sasvim legitimni u tržišnoj utakmici. To je igra u kojoj neko uvek dobija. Istorijska ilustracija dobitka u igri na kurs valute je Soros. Ako se dobro sećam svojevremeno je „pazario“ mesečni platni fond u Britaniji špekulišući vrednošću funte. Problem su samo koliko je onih koji gube i mera slabljenja ekonomije. Dakle finansijska stabilnost i krpljenje budžetske rupe od skoro 3 mld evra. To je nešto čega će se izgleda, odmah prihvatiti nova vlada. Naime, Srbija je u danu kada su otvorene 30-te Olimpijske igre dobila vladu. U skupštini je solidnom većinom izglasan kabinet Iviće Dačića.

E sad, bilo je dosta najava i signala šta će nova vlada prvo du uradi. Skoro da sada već aktuelni kabinet nije propustio ni jednu važnu stvar. Od spoljne politike, ekonomije, socijale do suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije. Ovo poslednje se računa kao endemska pojava. Svi znaju sve a policija ponekog i uhapsi. Broj osludjenih baš je manji od uhapšenih. Meni se nekako čini da bi najuverljivije bilo, što se kaže, kada bi se počelo od tzv svojih. To bi, kao znak ozbiljne namere da se rašćišćava kriminal kakav god, nekako delovalo najuverljivije.

No, nemam nameru da sada stavku po stavku prebiram po poslovima koje treba da obavi nova vlada. Mislim da je još uvek rano procenjivati šansu da se ispune obećanja i stvarnu želju vlade da ih ostvari. Čini mi se da se počelo od onoga što bi se moglo nazvati konsolidacijom vlasti. Proširena je koalicija u, skoro, najvećoj mogućnoj meri. Time je vladi u parlamentu ojačano zaledje. Kreće se i u prekomponovanje lokalne vlasti u desetak i više gradova. Da se primeri vladajućoj koaliciji. Možda nije previše džentlmenski ali je svakako je korisno za novu vlast.

Kako bilo, mislim da treba sačekati ishod dva važna partijska skupa koji bi mogli uticati na političku arhitekturu u Srbiji. Izbornu skupštinu SNS-a i DS. Sadašnji vd. lider naprednjaka A.Vučić treba i formalno da preuzme kontrolu nad strankom. Za verovati je da će time biti i formalno učvršćena transverzala prema Andrićevom vencu. S druge strane, pred demokratama je mučan period unutar-strnačkog previranja. Na skupštini stranke prosejaće se da li liderstvo zadržava Tadić ili će stranku preuzeti neko od mladjh pretendenata. Nekako najizglednije je da će se odmeravanje desiti na liniji, sadašnji predsednik stranke Tadić - neprikosnoveni gradonačelnik Beograda Đilas.

Doduše, treba imati u vidu da u narečenoj stranačkoj hemiji ulogu inhibitora, sastojka koji smiruje (usporava) reakciju, igraju tzv. The founding fathers. Svejedno, eventualno stvaranje nove realnosti u DS moglo bi da otvori put ka dodatnom prekomponovanju vlasti.
 • Djordje Vlajić Đorđe Vlajić

  Ide maca oko tebe

  0

  Naziv poznate dečije igrice zvuči mi kao sasvim logičan naslov srpske stvarnosti. Ili bar jedne njene ravni. Naime,...

 • Hag: Pravo i pravda

  3

  Emocija je u mom poslu loš začin. Hoće da iskrivi sliku i pomeri je iz racionalnog težišta. Ponekad se teško...

 • Kupovina vremena

  2

  Priupita me pre nekoliko dana jedan drugar, (našli se kraj Dunava na pecanju) što se to digla prašina oko nekog...

 • Primenjena dosetka

  0

  Srbija se sada suočava, mislim, sa posledicama ne baš najbolje izabranog razvojnog modela na početku tranzicije. Kao...

 • Psihologija, ekonomija i nova vlada!

  0

  Znate li šta je Indeks bede?

 • Strujni udar

  1

  Danima sam objašnjavao majci, tašti, i još nekim penzionerima koje poznajem a i nekim mlađim prijateljima i...

 • Izlaz iz tranzicionog tunela

  0

  Moram priznati da je vrlo brzo popriličnu konsternaciju dobrog dela javnosti pobedom Tomislava Nikolića na...

 • Zviždukanje kroz šumu

  0

  Ma koliko bila neuzbudljiva i smorna izborna kampanja reklo bi se jeste ključni politički dogadjaj u Srbiji.

 • Pune tribine

  0

  Kao neku vrstu bajkovitog prikaza doživeo sam pre nekoliko nedelja pune tribine beogradske Marakane. Nisam ja...

 • Skupo, skuplje, pa eto tako.....zanimljivo

  0

  Skuplje gorivo, cena skočila po drugi put u nedelju dana. Od početka godine benzin i dizel skuplji za više od deset...

 • TV Avala - digitalna budućnost!?

  0

  Baš sam se nekako navikao na brojač štrajkačkih dana na TV Avali. Poslednja brojka, ako dobro pamtim, bila je 55.

 • Sportski dan (za pamćenje)

  0

  Ovako sam te, poslednje nedelje u januaru, reč je o danu a ne sedmici, odgovarao na pozive prijatelja da se vidimo...

 • Poreska ......šta god

  0

  Mogao bih sada umesto tačkica da upotrebim, i rekao bi sasvim opravdano, izraze poput farsa, basna ili bajka ali...

 • Svodjenje računa

  1

  Kada je urednik Monda Daniel početkom poslednjeg meseca leta gospodnjeg 2011. diskretno sugerisao kolumnistima da...

 • Kvar na semaforu ili neprijatna igra brojeva

  0

  Semafor na Marakani je u kvaru. Stalno pokazuje 0:2. Ova navijačka dosetka, naravno Grobarska, mi se baš dopala...

 • Nenaučna fikcija

  0

  Koliko li je neduhovit i beskrupulozan lik koji je smislio da sakupi potpise Srba sa Kosova ispod zahteva za rusko...

 • Srbija i njena evropska perspektiva

  0

  Evropska integracija Srbije, u najmanju ruku je vrlo slična tranzicionim procesima. Krivudava, sa dosta zastoja,...

 • OKTOBAR, 4-ti; 5-ti; 6-ti…..

  0

  Svašta nešto je ovih dana napisano o 5-tom oktobru. Prošlo jedanaest godina. I nije neka okruglica pa da se upriliče...

 • 9/11/01 iz mog beogradskog ugla

  2

  Taj utorak baš i nije obećavao da će u njemu biti prevrnut istorijski list. I važan, kako to obično biva sa...

 • Ma haj’te, molim vas!

  1

  Ovih dana nema novine, možda je preciznije reći medija u nas, koji nije bar pomenuo Dane šljive u Blacu. Ponajviše...

Sve vesti