Nikad veći budžetski deficit

Budžetski deficit Srbije je sada jedan od najvećih u istoriji zemlje i iznosi oko 2,2 milijarde evra, izjavio je Mlađan Dinkić. On je naveo i da se traži se novac za septembarske plate i penzije kao i da novi zakon o NBS ne zadire u nezavisnost te institucije.

0
A- A A+

Ministar finansija i privrede je danas ukazao da je situacija sa budžetom mnogo gora nego što je očekivao i da je deficit premašio dve milijarde evra, ako se uključi i novac od 170 miliona evra, koji je "upumpan" u tri državne banke.

Dinkić je, na sastanku sa zanatlijama, rekao da je njegov cilj, imajuću u vidu sadašnju tešku finansijsku situaciju, da se obezbedi elementarno funkcionisanja države i najavio do kraja septembra donošenje programa fiskalne konsolidacije.

Ministar je kazao da popunjavanje postojećeg deficita u budžetu neće biti lako i da se taj posao ne može obaviti preko noći, ali je najavio da ima jasan plan kako da to učini.

Prema rečima Dinkića, biće mu potrebno mesec dana da utvrdi šta je tačno urađeno sa budžetom i da li ima još nekog manjka.

On je naveo da je kompanija "Srbijagas" u velikom manjku, zbog razlike u ceni gasa. Zbog toga je za četiri godine nakupljen minus od milijardu evra, koji će postati javni dug države.

Dinkić je izjavio i da je dobio potvrdu od direktorke državnog trezora da samo još u avgustu ima novca za isplatu plata i penzija.

Prva stvar koju sam pitao direktorku trezora bila je: "Imamo li novca za plate i penzije i do kada"? Odgovor je bio: "Uspeli smo da obezbedimo za avgust".

Dinkić je dodao da treba da se preduzmu još neki koraci da bi se obezbedio novac za septembarske plate i penzije.

"Sada radimo na tome da obezbedimo penzije za septembar, toliko je teška situacija"rekao je Dinkić novinarima u Palati Srbije.

Ministar je naveo da je njegov plan restrukturiranje našeg duga do kraja godine, tako što bi se vratio dug sa visokim kamatnim stopama, a da ako već moramo da se zadužimo to bude pod povoljnijim uslovima.

"Drugim rečima da se prebacimo na zaduživanje od bilateralnih institucija umesto na domaćem tržištu kapitala, gde je kamatna stopa visoka i kreće se od 14 do 15 procenata", dodao je Dinkić.On je podsetio da se država do sada zaduživala emisijom trezorskih zapisa, ali da je do sada prodavano 20 odsto emisije, ali se situacija popravila u odnosu na pre mesec dana, te je sada stepen uspešnosti prodaje zapisa viši od 60 procenata.

"Mi imamo ponudu za finansiranje od strane investicionih fondova, ali ja hoću da smanjimo kamatu i obezbedim povoljnije uslove," rekao je on i dodao da razagovara sa potencijalnim kreditorima, ali sve sa idejom da se stane sa zaduživanjem i da se obezbedi da ne bude rasta javnog duga u narednoj godini.

Dinkić je kazao i da je razgovarao sa bankama da obezbede povoljne kredite za privrednike, tako što bi se za veliku privredu odobravali krediti po kamati od četiri odsto, a za malu privredu od jedan odsto godišnje.

On se osvrnuo i na izmene zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) i istakao da je garantovana nezavisnost guvernera i centralne banke i da će u to uveriti međunarodnu javnost.

Dinkić je kazao da izmene zakona o NBS unose dve pozitivne novine, a to su Upava za nadzor finansijskih institucija, jer je uočeno da je potreban bolji nadzor nad bankama nego do sada, kao i rešenje da se viceguvreneri, na predlog guvernera biraju u parlamentu.

Rekao je da su najveće zamerke guverneru Dejanu Šoškiću to što nije uspeo da sačuva nezavisnost NBS i loša supervizija nad poslovanjem banaka, navodeći primer "Agrobanke".

On je zapitao kako je moguće da se na kraju prošle godine nađe pozitivno stanje u "Agrobanci" od sedam miliona evra, a onda se nađe minus od 300 miliona evra.

Dinkić je rekao da za to pored guvernera, odgovornost snose i članovi Upravnog odbora te banke.

Ministar je napomenuo da je država ovog proleća u tri banke sa većinskim državnim vlasništvom "upumpala" 170 miliona evra, od čega samo u "Agrobanku" 100 miliona evra.

Kao primedbu aktuelnom guverneru, Dinkić je naveo i to što nije rekao "ne" partijskim ljudima da se objavi istina o "Agrobanci".

Što se tiče kritike međunarodnih finansijskih institucija u vezi izmena zakona o NBS, Dinkić rekao da je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima MMF-a i EU i da će ih uveriti u ispravnost tog postupka.

Dinkić je naglasio da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zvanično pozvani da dođu u Srbiju i dodao da će morati da se razgovora o potpuno novom aranžmanu jer je postojeći program "mrtav".

"Mi ćemo napraviti u razgovoru sa misijom MMF, koju smo i zvanično pozvali da dođu kada oni žele, novi program koji će biti u interesu Srbije, ali koji će biti realizavan. Ne treba nam program na papiru nego program koji će funkcionisati u praksi", rekao je Dinkić novinarima u Palati Srbije.

"Prema prvim razgovorima sa predstavnicima MMF-a oni su mi odmah rekli da smatraju da je postojeći program 'mrtav' i da treba praviti novi. Dakle, ne treba očekivati, jer nije realno, da program koji je formalno sklopljen prošle godine, a nije zaživeo, bude nastavljen", precizirao je Dinkić.

Šef kancelarije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik ukazao je ranije na spremnost misije MMF da dođe na poziv Vlade Srbije radi nastavka pregovora, a da bi polazna tačka pregovora trebalo da budu najnovija ekonomska, fiskalna i druga dešavanja i podaci.

(agencije/MONDO)
Sve vesti