Atina deportuje 1.600 ljudi

Grčka policija saopštila je da će više od 1.600 ilegalnih imigranata biti deportovano posle velike akcije njihovog privođenja u Atini u poslednjih nekoliko dana.

0
A- A A+

Privedeno je ukupno više od 6.000 ljudi, ali je većina oslobođena, preneo je BBC.

Ministar za javni red Nikos Dendijas podržao je ovu akciju i rekao da ekonomski problemi Grčke znače da država ne može sebi da priušti "invaziju imigranata".

On je rekao da je imigrantsko pitanje "bomba u temeljima društva i države".

"Ako ne stvorimo odgovarajuću strukturu za rešavanje pitanja imigranata, raspašćemo se", rekao je Dendijas.

Juče je nazad u Pakistan poslato 88 ilegalnih imigranata.

Grčke vlasti povećale su broj čuvara na granici sa Turskom zbog straha od mogućeg priliva izbeglica, pošto se situacija u Siriji sve više pogoršava.

Više od 80 odsto migranata koji stižu u EU dolaze preko Grčke, koja je zahvaćena najvećom recesijom u poslednjih nekoliko decenija.

Pojedini grčki političari pozvali su Vladu da zauzme oštriji stav prema ilegalnoj imigraciji, a ultradesničarska stranka Zlatna zora dobila je na poslednjim izborima dovoljno glasova za ulazak u parlament.

Ova stranka je prošle sedmice ispred zgrade parlamenta delila pakete hrane ugroženim građanima, ali samo ako dokažu da su grčki državljani i prilože važne lične podatke, poput svoje krvne grupe, piše list "Katimerini".

Grčka je često kritikovana zbog odnosa prema imigrantima.

Amnesti internešenel optužuje ovu zemlju da tretira kao kriminalce osobe koje zatraže azil i da ih drži u pritvornim centrima.

Grčka je ranije tražila pomoć od ostalih evropskih zemalja u borbi protiv ilegalne imigracije u EU, uz ocenu da ona snosi najveći deo tereta.

(Srna, foto: Tanjug/AP)
Sve vesti