U hotel samo sa malim ljubimcima

Kuda na odmor sa kućnom ljubimcem ili kuda sa kućnim ljubimcem dok vi uživate na odmoru - večita je dilema vlasnika četvoronožaca.

1
A- A A+

Generalno pravilo kada su hoteli u različitim letovalištima u pitanju glasi: mali kučići napred, ostali - stoj! Naime, većina hotela koji izlaze u susret želji svojih gostiju da letuju zajedno sa svojim ljubimcima ipak naglašava da u svoje odaje prima male pse, do pet kilograma. Primera radi, u hotelima sa dve zvezdice smeštaj za pse se naplaćuje sedam evra dnevno, a u nekim hotelima sa više zvezdica letovanje za psa košta i do 15 evra po danu, piše "Politika".

Turistička agencija "Mitos travel" za sada je jedina agencija kod nas koja je na svoj sajt stavila spisak hotela u Grčkoj i Bugarskoj koji primaju najboljeg čovekovog prijatelja u svoje odaje. Najveći broj hotela i vila nalazi se na Halkidikiju i u Olimpijskoj regiji, a prema rečima vlasnika Dušana Đukića, ovog leta će 12 kućnih ljubimaca letovati u organizaciji ove agencije.

"Iako dosta hotela na svom sajtu naglašava da prima kućne ljubimce, kada pošaljete upit za rezervaciju sobe, stigne negativan odgovor. Zato smo mi rešili da proverimo kakvo je realno stanje stvari, upitali menadžment svakog hotela i - konačna lista hotela koji zaista primaju pse nalazi se na našem sajtu", kaže Đukić za "Politiku".

Danijela Pušara iz agencije "Kontiki" ističe da gotovo svaki šesti ili sedmi turista, koji letuje u aranžmanu njihove agencije, na put kreće sa svojim kućnim ljubimcem, najčešće u Grčku ili Tursku.

Nevena Stefanović iz agencije "Filip travel" za "Politiku" kaže da su tokom ovog leta primili svega dva zahteva za letovanje sa ljubimcima i ističe da hotelijeri u Zapadnoj Evropi, a posebno u Španiji, daleko više izlaze u susret ovakvim željama turista nego, primera radi, hotelijeri u Grčkoj.

"Što se avio-kompanija tiče, na čarter linijama najčešće nema nikakvih doplata za ljubimce, dok su na redovnim linijama pravila drugačija i zavise od politike same kompanije. Neke kompanije ljubimce tretiraju kao višak prtljaga - ako je dozvoljeno 30 kilograma po putniku, a ljubimac teži dvadesetak kilograma, kompanija naplaćuje razliku kao dodatni prtljag, pa vlasnik plaća od 50 do 100 evra na licu mesta. Načelno je pravilo da psi težine do deset kilograma idu u kabinu sa putnicima, a teži psi idu u boksove sa prtljagom u odeljke za ljubimce", kaže sagovornica "Politike".

Bez obzira na to gde putujete, početna stanica za vašeg ljubimca je veterinar koji izdaje potvrde neophodne za prelaz granice. Ivan Đuričković, doktor veterinarske medicine, kaže da pas koji kreće u Hrvatsku ili zemlje Evropske unije mora biti vakcinisan protiv besnila i zaraznih bolesti.

"Ako je pas mlađi od godinu dana, neophodno je da prođe minimum tri i po meseca od datuma primanja vakcine do datuma putovanja, a ako je stariji od godinu dana, može da prođe i mesec dana. Naime, svakom psu se uzima krv na analizu i uzorak se šalje u Pasterov institut u Novom Sadu, gde se radi titar test na besnilo. Sa tom potvrdom, uz koju je potrebno priložiti i veterinarsku potvrdu, odlazi se u veterinarsku inspekciju i od njih se uzima potvrda da pas može izaći iz zemlje, ali u roku od 48 sati od dobijanja potvrde, i ona važi mesec dana", kaže sagovornik "Politike".

Ako odlučite da putujete sami, pansion za pse može biti dobro rešenje. Boravak u pansionu za pse košta između pet i 20 evra, u zavisnosti od toga da li želite uobičajeni smeštaj (boravak u boksu sa dve šetnje dnevno) ili "VIP" tretman (boravak u kući ili dvorištu sa dve šetnje dnevno), da li je hrana vaša ili pansionska, da li je pas na specijalnom režimu ishrane ili na nekoj terapiji...

(MONDO)
Sve vesti