Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Navalite na paradajz

Iskoristite sezonu, uživajte u paradajzu. Evo zašto bi ovo povrće trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom jelovniku.

0
A- A A+

Navalite na paradajz Guliver/Getty images

Paradajz je bogat vitaminom C, koji podstiče imunitet.

Sadrži važan fitonutrijent likopen, za koji je naučno dokazano da usporava starenje i smanjuje rizik od raka, naročito raka prostate i debelog creva.

Likopen čak štiti naš genetski materijal od oštećenja i bolesti koje ona mogu izazvati, a istraživanja pokazuju da je zahvaljujući likopenu rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje svakodnevno jedu paradajz niži sa 29 odsto. Likopen je naročito dragocen za žene koje su u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze.

Paradajz stimuliše proizvodnju karnitina, za koji je dokazano da ubrzava sagorevanje masnih naslaga za više od 30 odsto.

Paradajz u svežem ili prerađenom obliku snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Takođe pozitivno utiče i na cirkulaciju krvi, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze.

Ovo povrće bogato je i beta karotenom, luteinom i zeaksantinom, fitonutrijentima koji čuvaju vid i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti oka, prenosi portal "Šajn".

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti