Ombudsman: Nema opravdanja za nasilje

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da je smrt Nebojše Zarupca, posledica i nečinjenja države i crkve, a da upotreba nasilja nema opravdanja.

0
A- A A+

Smrt Nebojše Zarupca, štićenika centra za odvikavanje od droge "Sretenje" kod Loznice, delimično posledica nečinjenja države i crkve u vreme kada je osnivač tog centra protojerej Branislav Peranović prvi put dospeo u žižu javnosti zbog prebijanja narkomana na lečenju u centru "Crna Reka”, smatra Janković.

"Naše društvo i institucije nisu bili pre tri godine spremni da pogledaju u oči situaciji i da odlučno kažu da nasilje ne može biti način lečenja. Tada se desilo i da je Ministarstvo zdravlja reklo da ne može ništa da uradi povodom mog zahteva da se utvrdi da je počinjeno krivično delo nadrilekarstva, sa obrazloženjem da taj centar nije imao dozvolu za lečenje", izjavio je Janković agenciji Tanjug.

Janković je rekao da su posle slučajeva prebijanja u centru "Crna Reka" zakazali i pravosuđe i zdravstveni sistem i Srpska pravoslavna crkva.

"Ponovo ću otvoriti postupak i pitati Ministarstvo zdravlja zašto zdravstvena inspekcija ne vidi nadležnost u slučajevima kada neko obavlja rehabilitaciju, a nema dozvolu za to. Svi koji žele da se bave tim poslom moraju da dobiju saglasnost Ministarstva zdravlja, a ovaj centar je nije imao.

Zdavstvena inspekcija tu, međutim, ne vidi svoju nadležnost", objasnio je zaštitnik građana.

On je izrazio nadu da će Ministarstvo zdravlja učiniti dostupnijim centre za lečenje zavisnosti, kako ljudi ne bi u očaju pribegavali nadrilekarstvu i drugim neprimerenim i nedozvoljenim načinima lečenja.

Janković je ocenio da je tragedija u Jadarskoj Lešnici nanela ogroman udarac Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja nije našla snage da se ogradi od Peranovića i stvari zaustavi na vreme.

"Verujem da su SPC i sve druge crkve iz ovoga izvukle pouku da se neotklanjanjem onog lošeg i nedozvoljenog u sopstvenim redovima ne može sakriti istina", rekao je zaštitnik građana i poručio da ljudska prava i slobode ne mogu zavisiti od dobre volje i verskih ubeđenja.

"Ovo je i pouka za svakog od nas ponaosob kada olako opravdamo nasilje, bilo da je ono protiv zavisnika od droge, lica lišenih slobode ili neke ranjive grupe, jer nasilje nikada ne može dovesti do dobrih rezultata", smatra Janković.

(Tanjug)
Sve vesti