Požari širom regiona

Širom regiona i danas je zabeleženo više požara, pre svega izazvanih visokim temperaturama, a najgori je požar kod Konjica na minskom polju.

0
A- A A+

U Bosni i Hercegovini danas je registrovano više požara, a najkritičnija su dva koja su zahvatila šume nedaleko od fabrike municije na obodima Konjica, jer gašenje jednog od njih otežava minsko polje, na kojem je, kako je navela agencija Asošijeted pres, u međuvremenu vatra izazvala eksploziju.

Niko nije povređen, ali rizik od novih eksplozija i jak vetar otežavaju vatrogascima i vojnim helikopterima da lokalizuju požar u ovoj naseljenoj oblasti.

U široj okolini Mostara danas je aktivno više požara, a najkritičnije je iznad mesta Kuti, gde vatra bukti četvrti dan i preti da ugrozi umovinu ljudi koji žive u tom mestu.

Taj požar se sinoć spustio i do naselja, tako da su vatrogasci i meštani celu noć branili svoje domove, prenela je agencija FENA.

Kuće su bile ugrožene i u požaru koji je juče izbio kod Potoka i Željuše, gde su vatrogasci gasili celi dan, a požar u Željuši opet se sinoć aktivirao.

Vatrogasci su u sredu ceo dan gasili požar i u Krivodolu koji je lokalizovan već nekoliko puta, ali se neprestano aktivira.

Požari su registrovani i Gacku, Šipovu, Novom Goraždu i Ljubinju.

U okolini Gacka u toku je gašenje požara koji je protekle noći pretio da ugrozi i stambene objekte u mestu Domrake.

Civilna zaštita Republike Srpske potvrdila je da je u mestu Crni Vrh kod Šipova i dalje aktivan požar, ali da je stavljen pod kontrolu.

Nisko rastinje gori i danas u opštini Novo Goražde u reonu Gostuna, a požar je nemoguće ugasiti zbog nepristupačnosti terena i mina na ovom području.

Na teritoriji Makedonije vatrogasne ekipe angažovane su danas na gašenju požara u skopskom, tetovskom i kumanovskom regionu.

Kako informišu iz Direkcije za zaštitu i spašavanje, ekipe rade na gašenje požara u blizini skopskih sela Raduša i Kučkovo, kao i kod tetovskog sela Kopance, koji se širi u pravcu Skoplja u dužini od sedam kilometara. Gore šuma i suva trava, a u gašenju ovoj požara uključila se i Šumska privreda.

Najveći požar, gde se za gašenje koriste i avioni je u selu Presnica u kumanovsko-lipkovskom regionu, gde su zahvaćene šume hrasta, bukve i gabera.

Požar je na nepristupačanom teren, zbog čega je i gašenje otežano, avtreba stihija je do sada zahvatila površinu od 50 hektara.

U toku dana ugašen je požar kod tetovskog sela Gurgurnica.

Požari su registrovani i u Hrvatskoj, gde na području Konjevrata u šibensko-kninskoj županiji gori hrastova šuma, zbog čega je na kratko bio prekinut saobraćaj na putu između Šibenika i Drniša koji je potom normalizovan, prenela je Hina.

U gašenju požara sa zemlje učestvuje državna intervencijska jedinica i lokalne vatrogasne snage, a iz vazduha tri kanadera, navodi se u saopštenju državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U požarima koji su nakon višednevnog tropskog talasa sa temperaturama od preko 42 stepena izbili na severozapadu Albanije, gori na desetine hektara šuma.

Kako navodi agencija ATA, osam novih požara buknulo je u šumskim regionima Kukeša, Hasa i Tropoja, a njihovo gašenje otežava nepristupačnost terena u oblastima na oko 1.500 metara nadmorske visine.

Po nalogu sektora za vanredne situacije, više vatrogasnih brigada je poslato u ugroženu oblast a njima se pridružilo i lokalno stanovništvo.

(Tanjug, foto: Beta/AP/Sulejman Omerbašić)
Sve vesti