Google kažnjen sa 22,5 miliona dolara

Kompanija Google kažnjena je zbog kršenja privatnosti ljudi koji koriste pretraživač Safari konkurentske firme Apple.

0
A- A A+

Google kažnjen sa 22,5 miliona dolara Foto: Google Press.

Nedavno je na internet procurila vest da će Google, zbog tužbe kompanije Apple morati da plati čak 22.5 miliona dolara odštete. Sada je stigla i zvanična potvrda, kao i svi detalji ovog sudskog spora.

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) navodi da je Google sa komisijom u oktobru 2011. dogovorio da neće postavljati prateće reklamne sadržaje ili dostavljati ciljane reklame korisnicima Safarija, ali je zatim to učinio, prenosi agencija AFP.

Tokom nekoliko meseci u 2011. i 2012, Google je postavljao određene reklamne sadržaje na računare korisnika Safarija, koji su posećivali sajtove u okviru Googleove reklamne mreže, navodi FCT. Google je prethodno tim korisnicima rekao da će automatski biti isključeni iz takvog sistema praćenja, dodaje komisija.

Problematično je kada Google kaže - nismo znali, rekao je direktor biroa za zaštitu potrošača pri FTC, Dejvid Vladek, dovodeći u pitanje “napore” Googlea na polju zaštite privatnosti.

Kompanija kao što je Google, koja čuva lične podatke stotina miliona ljudi, mora bolje da se odnosi prema takvim stvarima. Kao regulatorni organ, ne znamo koji je odgovor gori: “Nismo znali” ili “Namerno smo to uradili”, kažu zvaničnivi TTC-a. Iako je Google pristao da plati kaznu, nije priznao da je prekršio raniji dogovor.

(Tanjug)
Sve vesti