Anonimni oborili server australijskih špijuna

Hakerska grupa Anonimni (Anonymous) tvrdi da je nakratko oborila servere Australijske obaveštajno-bezbednosne agencije (ASIO).

0
A- A A+

Hakeri kažu da su nakratko zatvorili pristup javnim veb stranicama agencije a iz ASIO su rekli da je došlo do nekih prekida na njenom sajtu.

"ASIO je svestan da je možda bilo nekih tehničkih pitanja sa njegovim sajtom za javnost", rekao je predstavnik agencije.

"ASIO javni sajt ne sadrži bilo kakve poverljive informacije i prekidi u radu ne predstavljaju opasnost po poslovanje agencije", naveo je predstavnik.

Na mikroblogu Twittera poslednjih dana pojavili su se komentari da su sajtovi ASIO i Direktorata odbrane za signale (DSD) na meti australijskih hakera povezanih sa Anonimnima.

U jutarnjim časovima u četvrtak na svom tviter fidu Anonimni Australija (@AuAnon) su napisali: "Anonimne operacije australijskih hakera su danas ponovo bile zauzete novim napadima na ASIO i DSD sajtove".

"Sidni morning herald" objavio je da je ASIO sajt bio oboren najmanje 30 minuta u petak pre podne, ali izgleda da je normalno radio danas posle podne po australijskom vremenu, preneo je AFP.

"Operacija Australija" koja ima vlastiti nalog na Twitteru poručila je da će "prestati s napadima u 20 sati (po australijskom vremenu), ali da neće nikada prestati da nadgleda".

Tokom ovih napada na meti su bili i sajtovi državnog tužioca Nikole Roksana i sekcije vladajuće laburističke partije za Južnu Australiju i policijski sajtovi u Tasmaniji.

Ova akcija je izgleda povezana s kontraverznim planovima vlade da pohrani podatke svih Australijanaca za dve godine, od čega se privremeno odustalo do završetka izbora 2013. godine.

Grupa Anonimni, za koje se veruje da su labavo povezana mreža "aktivista hakera", napala je sajtove širom sveta uključujući i MasterKard, Vizu i američko Ministarstvo pravde.

(Tanjug, foto: Guliver/ Getty Images)
Sve vesti