Prisetite se neodoljivog bakinog specijaliteta i pripremite ukusnu štrudlu filovanu makom, orasima, pekmezom ili čokoladnim kremom.
Sastojci za testo:
20 grama svežeg kvasca
200 grama putera
1 kg brašna
100 grama šećera
2 kafene kašike soli
5 žumanaca
1 litar mleka
Priprema testa:
Kvasac rastopite u malo mleka i dodajte malo šećera i malo brašna - taman koliko je potrebno da se zamesi retko testo.
Kada kvasac uskisne, odnosno kada primetite da raste i da se stvaraju vazdušasti balončići, zamesite testo.
U posudu za mešanje testa stavite puter, šećer i četiri žumanceta. Sve dobro umutite, dodajte kvasac i pola litre mlakog mleka.
Kada dobijete jednoličnu smesu, postepeno dodajte brašno i zamesite testo rukama. Testo je spremno kada počne da se odvaja od posude za mešanje. Gotovo testo ostavite da "odmara" pokriveno oko dva sata.
Nakon što odstoji, testo premesite i izvadite na ravnu ploču - sto ili dasku za razvijanje testa.
Podelite testo na četiri jufke i jednu po jednu razvijajte oklagijom, premažite puterom i filujte.
Jufke uvek filujte samo po jednoj strani i uvijajte dok ne dobije oblik puža. Obavezno podmažite svaku jufku i složite u brašnom podmazan pleh, ili na papir za pečenje.
Složene jufke premazati razmućenim žumancetom i ostaviti oko sat vremena da "nadođu". Filovano testo pecite na 180 stepeni, između 20 minuta i pola sata, sve dok testo ne porumeni.
Štrudlu nikad nemojte služiti dok je vruća, već je ostavite da "odmori". Pre služenja, isečene jufke možete posuti šećerom u prahu.
Kako bez greške da napravite filove za štrudlu
Za ukusni fil od maka pripremite 500 grama mlevenog maka, pola litre mleka, tri kašike meda, 100 grama šećera i 100 grama margarina.
Stavite mleko i šećer da prokuvaju, dodajte mak i uz neprestano mešanje kuvajte dok se ne zgusne. Kada smesa dostigne željenu gustinu, sklonite šerpu s vatre, dodajte med i margarin i dobro umešajte. Jufku filujte tek kada se smesa prohladi.
Ako više volite štrudlu od oraha, pripremite 400 grama mlevenih oraha, 2dl mleka, 100 grama šećera, 100 grama margarina i jedan vanilin šećer.
Stavite šećer i mleko u šerpu i kada provri dodajte mlevene orahe i vanilin šećer. U dobro umešanu smesu dodajte margarin i sve dobro izmešajte. Rashlađeni fil stavljajte na razvučene jufke.
I štrudle od pekmeza i kremića od čokolade mnogima su omiljene, pa odaberite ukus koji volite i nafilujte pripremljene jufke. Pre filovanja, odabranu masu možete prokuvati sa malo putera i kašikom mleka.
Prijatno "štrudlovanje"!
(MONDO)