Kada deca hrču

Predškolska deca koja redovno hrču su pod većim rizikom od problema ponašanja nego njihovi vršnjaci, ukazuje američka studija.

0
A- A A+

Stručnjaci ovog centra su utvrdili da kod više od trećine dece koja glasno hrču najmanje dva puta nedeljno i u drugoj i u trećoj godini života, postoji veća mogućnost da se razvije poremećaj pažnje i hiperkativnost (ADHD), dok je kod ostale dece pod povećanim rizikom od ADHD-a samo 10 do 12 odsto.

Zbog toga bi roditelji trebalo da povedu računa o tome da li dete hrče i da, ukoliko se taj problem pojavi, porazgovaraju s pedijatrom, napominje vođa studije Din Bib.

Na uzorku od 249 dece koja su praćena od rođenja do treće godine, tim iz Sinsinatija je utvrdio da oko devet odsto redovno hrče, dok je hrkanje još 23 odsto dece ocenjeno kao "prolazno" jer je registrovano samo u drugoj ili samo u trećoj godina, a ne u obe.

Objašnjenje veze između hrkanja deteta i većeg rizika od problema ponašanja, bi moglo da bude da su zbog lošeg kvaliteta sna deca umornija i da lakše doživljavaju osećaj frustriranosti, ističu stručnjaci.

(Tanjug)
Tagovi:
Sve vesti