Sigurnosni pojas za opasnu nošu

Četiri miliona noša povlači se sa američkog tržišta zbog dvadesetak izveštaja o prelomu lobanje dece koja su se prevrnula sedeći na noši.

0
A- A A+

Plastične noše južnoafričke proizvodnje imaju okrugle proreze u koje se detetu zaglave noge da ne bi moglo samo ustati pre vremena i na američkom tržištu se prodaju od 2003. godine.

Prema izveštaju Odbora za bezbednost robe, bebe se i pored "zatvorenih nogu" ipak mogu izmigoljiti s noše i pasti, piše "Hafington post".

Milion ovih noša povučeno je iz prodaje u oktobru 2007. godine, da bi se na njih dodalo upozorenje da roditelji ne smeju stavljati dete na nošu koja je na stolu ili kuhinjskim elementima, jer su mnogi roditelji često pravili takvu grešku.

Nakon ove ispravke, Odbor za bezbednost i južnoaricka firma "Bambo internešnel" koja proizvodi sporne noše, obavešteni su o više od 50 slučajeva pada dece sa noša koje su roditelji ipak stavljali na stolove i druga mesta visoko iznad poda, a čak 34 dece palo kada je noša stajala na podu.

Iz svih izveštaja o padovima utvrđeno je da se dogodio 21 slučaj preloma lobanje deteta pri padu.

Zato su potrošači sada zamoljeni da ne koriste te noše dok ne preuzmu besplatan komplet koji sadrži - sigurnosni pojas i uputstvo kako bezbedno koristiti nošu.

Kompanija je saopštila da je noši dodala sigurnosni pojas radi veće bezbednosti dece koja je koriste.

"Vezivanje pojasa će sprečiti decu da ustanu ili padnu s noše kada se ona koristi pravilno: na podu, uz nadzor odraslih, a nikako na uzdignutim površinama", piše u saopštenju kompanije.

(Beta)
Tagovi:
Sve vesti