Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Žumance može biti opasno koliko i duvan

Holesterol u žumancu jajeta mogao bi da ima skoro isto negativno dejstvo po krvne sudove (arterije) kao i duvanski dim, pokazali su rezultati istraživanja grupe kanadskih naučnika koje je objavljeno u časopisu "Aterosklerosis" (Atherosclerosis).

8
A- A A+

Žumance može biti opasno koliko i duvan Guliver/Getty Images

Bogato nezasićenim masnim kiselinama "omega-3", vitaminima i antioksidantima, žumance bi imalo veliku nutritivnu vrednost, da se njime ne unosi i veoma velika količina holesterola.

Naučnici su došli do rezultata o štetnosti žumanaca mereći ehografijom kod 1.200 kanadskih pacijenata starih u proseku 61 godinu u karotidnoj arteriji (dovodi krv do vrata) nagomilanu masnoću i ćelije koji progresivno uništavaju arterije i mogu da se otkače i blokiraju cirkulaciju izazivajući infarkt miokarda ili moždani udar.

Naučnici su primetili da se formiranje tih naslaga posebno ubrzava nakon 40. godine života kod osoba koje redovno imaju na meniju žumanca, a pre svega onih koji ih konzumiraju više od tri puta sedmično.

(Tanjug)
Tagovi:
Sve vesti