SAD: Fudbaler optužen za piramidalnu prevaru

Vrednost piramidalne šeme za koju je Džim Donan optužen je 80 miliona dolara.

0
A- A A+

Američka regulatorna tela su optužila danas bivšeg fudbalskog trenera i člana fudbalske Kuće slavnih, Džima Donana, za upravljanje Ponzijevom šemom vrednom 80 miliona dolara, čije su žrtve bili treneri drugih koledža i bivši igrači.

Donan, koji je bio fudbalski trener na Univerzitetu Maršal i Univerzitetu DŽordžija pre nego što je postao televizijski komentator, pozvao je kontakte iz svoje sportske karijere, da se uključe kao investitori u kompaniji koju je vodio sa svojim poslovnim partnerom Gregorijem Krabtrijem, navedeno je u saopštenju američke komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC), a prenosi agencija Rojters.

"Tvoj trener će voditi računa o tebi", rekao je Donan jednom od bivših igrača, koji je kasnije investirao 800.000 dolara, prema navodima SEC-a.

Oni su govorili investitorima da je njihova kompanija, "GLC limited", kupovala ostatak robe od trgovaca i preprodavala je sniženu prodavcima.

Oni su obećali povraćaj od 50 do 380 odsto, a prikupili su 80 miliona dolara od oko 100 investitora, navedeno je u saopštenju agencije.
Međutim, samo oko 12 miliona dolara je otišlo na kupovinu robe, a ostatak je bio iskorišćen za isplatu lažnih povraćaja novca investitorima.

Ta šema je funkcionisala od avgusta 2007. do oktobra 2010. godine, kaže se u tužbi SEC-a, podnetoj federalnom sudu u Atlanti.

Najveći deo robe koji je kupila ta kompanija ostavljen je neprodat u skladištima u Zapadnoj Virdžiniji i Ohaju.

Donan, koji živi u Atini, DŽordžiji, uzeo je više od sedam miliona dolara od GLC-a, dok je Krabtri koji živi u Ohaju uzeo više od milion dolara.

(Tanjug)
Sve vesti