Ima li prasića u avionu? Ima!

Kada se tokom leta avionom nešto neočekivano desi, stjuardi i stjuardese prinuđeni su da rade sve i svašta. Čak i da porađaju putnice i jure prasiće!

0
A- A A+

"Ništa ne menja čoveka kao putovanja. Najviše pamtim put u Peking. Kina se tada tek otvorila i bila potpuno drugačiji svet, kao da sam sleteo u novi život", kaže za "Alo" Nebojša Čović, stjuard u penziji.

Njemu se, u prostorijama Vazduhoplovnog saveza Srbije, uskoro pridružila i bivša koleginica Ana Rolinger.

"Letenje? Ma to je fantastično. Svaki let se razlikuje, to vam je jedan veliki paket pun neverovatnih situacija. Uvek ću pamtiti jedan let za Singapur. Neki baka i deka su pošli da posete sina i poneli mu kolače, piće, sve po protokolu, pa, naravno, i prase! Mi smo mislili da je pečeno, a oni su ga samo napili i uspavali. Usred leta prase se probudi i počne da trči po avionu, a mi u šoku, ne znamo gde ćemo pre! Trči, smiruj putnike, hvataj prase!", smeje se Ana tvrdeći da takav život mogu da razumeju samo oni koji su ga iskusili i dodaje da ni porođaji u avionu nisu bili retki.

"Dešavalo se da putnica dobije trudove, a tada nema drugog da reaguje, morate vi. Tačno se znalo, kolega Rakočević je bio najbolja babica", kaže Ana i otkriva da je tokom leta, ipak, najviše volela gromove.

"Zamislite, eto, u vazduhu ste, a okolo grmi, pa vam se čini obasjan je ceo svet!", opisuje ona uz uzdahe.

Ipak, i Nebojša i Ana slažu se da rame uz rame sa lepim trenucima ide i opasnost. On se seća jedne posebno rizične situacije.

"Sedeo sam u kabini i pio kafu kada sam osetio naglo propadanje. Kafa mi je poletela iznad šoljice, bilo je baš gusto, kao u nekom filmu", priseća se on i dodaje da se, srećom, samo na tome završilo.

Uprkos svemu, oboje kažu da ništa ne bi menjali. "Ovo je najbolji posao na svetu! Ponovo da sam se rodila, isto bih uradila, kao i verovatno sve stjuardese. Mi ostajemo iste, znate, samo se generacije menjaju", kaže ona.

Nebojša Čović se sa setom seća starih vremena, kada je u svakom trenutku letelo po 200 članova posade, a danas je, kako kaže, stjuarda sve manje. U uniformi su, dodaje, uživale i stjuardese, ali i muške kolege, a dame su, bez obzira na kontinente, uvek padale na njih.

"Dame su oduvek volele muškarce u uniformi. Ranije su se malo teže razlikovale uniforme pilota i stjuarda, a mi se nismo žalili", kroz osmeh kaže Nebojša.

(MONDO)
Sve vesti