Rusija se protivi zabrani letova u Siriji

Rusija je danas odbacila mogućnost uvođenja zone zabrane leta u pograničnim oblastima nad Sirijom.

0
A- A A+Rusija je danas otkazala na brzinu sazvan sastanak uticajnih zemalja i međunarodnih organizacija s kojeg je trebalo da bude upućen poziv sirijskoj vladi i opoziciji da okončaju 19-mesečni sukob i počnu dijalog.
Rusija je danas odbacila mogućnost uvođenja zone zabrane leta u pograničnim oblastima nad Sirijom, s ciljem da se pomogne sirijskim civilima koji beže iz te sukobom zahvaćene zemlje.

"Morate da rešite problem bezbednosti građana korišćenjem metoda koje su u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervuju za arapsku televiziju Skaj njus Arabija, koji će sutra u celini biti emitovan.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je prošle nedelje u Istanbulu da SAD žele da "ubrzaju okončanje krvoprolića i kraj režima Bašara al-Asada u Siriji" i da SAD i Turska razmatraju uvođenje zone zabrane leta.

Reagujući na takvu inicijativu, Lavrov je izjavio da je uvođenje zone zabrane leta nad Sirijom neprihvatljiva.

"Ukoliko pokušate da napravite zonu zabrane leta i bezbednosne zone u vojne svrhe, pozivajući se na međunarodne krizu (u Siriji) - to je neprihvatljivo", istakao je Lavrov, prenela je agencija AFP.

Klitonova je 11. avgusta u Istanbulu razgovarala sa turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom o operativnim planovima da se "ubrza okončanje krvoprolića i Asadovog režima".

Uvođenje zone zabrane leta predstavljalo je ključnu pomoć u naporima libijskih pobunjenika da sruše Moamera Gadafija, ali SAD i njihovi evropski saveznici do sada nisu bili spremni da se otvoreno preuzmu vojnu ulogu u Siriji.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin juče je na iznenađenje članica Saveta bezbednosti UN koje su oštro podeljene oko Sirije, najavio sastanak, pošto je to najviše telo UN odlučilo da okonča vojno-posmatračku misiju UN u Siriji.

Rusija i Kina su uložile veto na tri predloga zapadnih zemalja za rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim bi se pojačao pritisak na Siriju uz pretnju sankcijama ako ne obustavi oružane operacije protiv
pobunjenika.

Diplomate u UN su rekle da poziv Rusije na sastanak zemalja koje su se u junu u Ženevi složile oko principa političke tranzicije deluje kao da Moskva pokušava da preuzme inicijativu izbegavajući Savet
bezbednosti.

Ruska misija u UN saopštila je danas da je sastanak otkazan na zahtev nekih članica Akcione grupe za Siriju, u kojoj su pored UN i Arapske lige i pet članica Saveta bezbednosti s pravom veta - SAD, Rusija,
Kina, Velika Britanija i Francuska - i Turska, Evropska unija, Irak, Kuvajt i Katar.

Diplomate iz UN navode da je sastanak otkazan zato što su učešće najavili samo Rusija, Kina i UN.

Čurkin je juče novinarima rekao da želi da akciona grupa iz Ženeve zajedno s Iranom i Saudijskom Arabijom uputi "zajednički ili paralelni poziv svim stranama u sirijskom sukobu da okončaju nasilje
što je pre moguće".

Beta AP
Sve vesti