MONDO TV: Vratolomije da se naježiš!

Flipovi i skokovi od kojih se diže kosa na glavi - u Beogradu je počelo četvrto po redu takmičenje u ekstremoj vožnji skejta, rolera, BMX bicikala i mauntin bajka.

2
A- A A+

Na Ušću u skejt parku su se skupili adrenalinski zavisnici i ljubitelji ekstremnih sportova. Sedamdesetih i osamdesetih godina dvedesetog veka gotovo da nije bilo dečaka koji nije želeo dobar skejt ili BMX.

Prema rečima Slaviše Živkovića iz kluba ekstremnih sportova "JC&CO", poslednjih godina sve više ljudi želi da se okuša u sportovima koji podižu adrenalin.

"Sportovi su sve popularniji i roleri, i skejt, i mauntin bajk, i BMX, nivo i kvalitet vožnje se povećava, broj vozača se takođe uvećava, jednostavno sve ide na bolje. Ipak, ne bi škodilo da postoji više skejt parkova gde bi oni koji to žele mogli da vežbaju."

Zanimljivo je da za ove aktivnosti postoji interesovanje i među najmlađom populacijom, pa je tako ekipa MONDA u skejt parku na Ušću naletela na dečaka koji će u septembru krenuti u prvi razred, a već pokazuje zavidno znanje i neustrašivost kada je vožnja skejta u pitanju.Oprez pri ekstremnoj vožnji nikada nije na odmet, jer su povrede moguće i vrlo česte, o tome svedoči skejter iz Bugarske.

"Lomio sam već dva puta zglob, a nogu jednom ali to je nešto što je deo svega ovoga i na šta čovek mora da se navikne", kaže Miroslav Ivanov.

Sećate li se BMX bicikala, jedan poseduje čak i crtani i strip junak Denis Napast. U bivšoj Jugoslaviji tokom osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka dečaci su sanjali da imaju BMX. Oni koji su ga imali bili su ponosni na to, a oni koji nisu bi rado menjali svoju "poniku" za jedan BMX.

Vožnja BMX bicikla je sada i sport koji se upražnjava na Olimpijskim igrama.

"Što se tiče tog dela da je olimpijski sport, da, to je tako, imamo dobre vozače ako se u obzir uzme Evropa, još uvek smo daleko od svetskog nivoa tako da se teško može očekivati da će na nekim od narednih Igara neko uzeti medalju za Srbiju. BMX vozači su hendikepirani i zbog toga što ne postoji odgovarajuća staza za njih već moraju da treniraju u skejt parkovima u kojima nemaju dovoljno prostora", završio je Slaviša Živković.

U skejt parku su održane kvalifikacione vožnje, a finalne su zakazane za 18 avgust kada će se najbolji nadmetati za slavu i novčane nagrade. Takmičenje svake godine postaje sve popularnije, prošle godine zabeležen je dolazak 7.000 posetilaca, a organizatori se nadaju da će ove godine taj rekord biti oboren.

(MONDO/Dušan Hadži Nikolić, foto: foto: Guliver/Getty Images)

Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubirku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na mondotv@wm.rs, ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.
Tagovi:
Sve vesti