Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Čudesni Spajdermen

Dao bih mu 6 da je JOŠ nesavršeniji i JOŠ manje ambiciozan, a teško da je ikad urađen manje ambiciozni Spajdi''. 24 sata kasnije, M. i ja smo sedeli u bioskopu i to sa onim đozlucima na očima za 3D ugođaj.

2
A- A A+

The Amazing Spider-Man (2012)
Režija: Mark Veb
Uloge: Endrju Garfild, Ema Stoun, Martin Šin
Distributer: Tak

Bilo je planirano da hronologija praćenja letnjih filmskih hitova na MONDU izgleda nešto drugačije; prvo je u bioskope stigao Spajdermen, pa tek onda Betmen. Ali igrom slučaja ispalo je obrnuto - srećom Spajdi je izdržao na repertoaru da se ja saberem, a vidim da i dalje živi i puni čak i naše dvorane. I ne samo to - nekako je i prirodnije da posle sjajnog, ali i teškog i mračnog Betmena, na red dođe jedna zabavna stripovska avantura, pa makar to bio i nenadani i preuranjeni 'reboot' skoro pa tek okončanog Spajdermen serijala. A i ja sam dobio malo vremena da se psihički pripremim na još nerazumniji potez holivudskih studija da se napravi rimejk filma ''Total Recall''. Ali o tome nešto više narednih dana na istom ovom mestu.

Svejedno, i ovako su morali da me nagovaraju da pogledam nove avanture Pitera Parkera. Nekako me je sve odbijalo od bioskopa u kojem se ponovo pričala priča već toliko puta prežvakana - kako je sve to počelo, gde je mutirani pauk ujeo našeg omiljenog tinejdžera, kako su to stric Ben i strina Mej vaspitavali Pitera i slično. Jednom sam već tako izgubio zanimanje za Bendisovog stripovskog Spajdermena kada ga je sam autor resetovao (mada i dalje kao na iglama čekam svaki put kada N. i G. nabave najnoviji trejd da dođem na red za čitanje), a i sada se ponovila ista stvar.

Sve mi je, dakle, bilo nekako mrsko i neprivlačno, trejler mi se nikako nije dopadao, kasting još manje, a kada sam propustio i poslednji voz da sa svim drugarima kolektivno posetim lokalni multipkes, bio sam siguran da će ''Čudesni Spajdermen'' morati da se pojavi na DVD-u da bismo ga M. i ja konačno pogledali. Ali, kako to obično biva, dovoljna je sitnica pa da poremeti sve planove. U ovom slučaju, bio je to sms koji je G. poslao neposredno po izlasku iz sale u kojem je kratko i jasno napisao - ''Za Spajdija ***** od mene''. Par sati kasnije stigao je i mnogo opširniji mail u kojem se izdvajala sledeća misao: ''Moja ocena je definitivno 5".

Dao bih mu 6 da je JOŠ nesavršeniji i JOŠ manje ambiciozan, a teško da je ikad urađen manje ambiciozni Spajdi''. 24 sata kasnije, M. i ja smo sedeli u bioskopu i to sa onim đozlucima na očima za 3D ugođaj.

Ponovo na početku - to znači da je skoro sve isto. Piter je tinejdžer kojeg otac i majka, kratko pre nego što nestanu, ostavljaju kod strica i strine na staranje. U Midtaun školi primećuju ga samo siledžije, ali samo za kratko. Prilikom posete Ozbornovoj korporaciji, genetski mutirani pauk ga ujedom pretvara u toliko popularnog superheroja, ali Piter će svoje moći tek postepeno otkrivati. U međuvremenu, saznaće i da je njegov otac pokraden pre nestanka, a da svi tragovi vode do Konorsa, očevog bivšeg partnera i glavnog naučnika u Oskorpu. U isto vreme, Pitera u školi očekuju razna iskušenja, neka i u obliku Gven Stejsi, devojke koja jedina u njemu vidi gigantski potencijal. Ali, najveće iskušenje će se pojaviti u obliku guštera.

Od mladalačkog iskušenja, pa do zrelog odnosa prema odgovornosti - put je svakog, pa i Vebovog Spajdermena, a autor jedne od boljih romantičnih komedija u ovom veku (500 Days Of Summer), baš kao što mi je G. i napisao, bez prevelikog mudrovanja i filozofiranja, u prvoj polovini filma na perfektan i dirljiv način obrađuje ovu toliko puta ispričanu priču. Romantično i pomalo nostalgično. Endrju Garfild solidno, mnogo bolje nego što je to bilo očekivano, podnosi teret koji mu se svaljuje na leđa. Veb već na početku uspostavlja savršen balans između akcije i emocija, zabave i uzbuđenja, tako da kada posle nekih 45’ filma Piter prvi put kroči u svoje slavno odelo, sve je spremno da nas ponese u fantastični svet koji je još pre 50 godina stvorio Sten Li (ovde sa nikad spektakularnijim pojavljivanjem). Veliki sam fan Rejmijeve trilogije, ali čak ni famozni Tobi Megvajer kao PP nije imao bolju i iskreniju motivaciju da krene u svoj pravednički pohod.

Jeste, naročito posle mračnog Betmena, Spajdermen izgleda kao dečiji film, ali ni M. ni ja nismo očekivali ovako raspevanu omladinsku zabavu. Ništa ne može da spreči Pitera da bude beskrajno drag i zabavan, u isto vreme i uverljiv, ali nije baš sve tako savršeno u novoj ekranizaciji. Ako se Garfild i može progutati, onda već kod njegovih staratelja stvari počinju strahovito da škripe (nezainteresovanost koju Martin Šin pokazuje za svoju, inače ključnu ulogu u definisanju osnovnog superherojskog koda, je fascinantna; Seli Fild je sve to, pa još i pogrešnije), dok Ema Stoun kao Gven Stejsi (od Meri Džejn još uvek ni traga ni glasa u ovom univerzumu) kao da predstavlja grešku u celom sistemu vrednosti našeg junaka. No, tek ćemo videti kako će sve to izgledati u narednim nastavcima novog filmskog serijala.

Ali sve su to sitnice. Čak i činjenica da Mark Veb nekako uspeva da delimično izgubi svu magiju koju je ispleo u prvoj polovini filma, ne smeta da kraj i M. i ja dočekamo poprilično ushićeni. M. je čak uspela i da izgovori da je ‘ovo bolje i od Betmena’, a meni ni proklete naočare nisu toliko smetale. Samo sam otresao paučinu koja mi je poslednjih sat vremena filma nekoliko puta uletela u oči i iz sale izašao sa ubeđenjem da bih i sam mogao, samo kad bih to poželeo, da do kuće stignem uz pomoć vratolomija svojstvenim samo ovom Marvelovom superheroju. Sve sa M. u naručju.

Ja: ****
M: ****
 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ŠIFRA U.N.C.L.E. (FILMSKA RECENZIJA)

  video 25 12

  Još jedan u nizu špijunskih filmova 2015. je "najslabija karika" Gaja Ričija, koju "krase" odsustvo humora i tanka...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  FANTASTIČNA ČETVORKA (FILMSKA RECENZIJA)

  7 4

  Naš kolumnista, koji voli i stripove i filmove pravljene po njima, je zgrožen. Saznajte zašto "od ovoga ne može...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NEMOGUĆA MISIJA 5 (RECENZIJA)

  19 14

  Zašto je naš kolumnista zaspao u bioskopu, i kakve veze imaju Tom Kruz i Bajaga?

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Antmen (FILMSKA RECENZIJA)

  9 4

  Naš kolumnista Miško Bilbija smatra da je ovo jedan od najduhovitijih filmova "Marvelovog" univerzuma!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  "MEDA 2" (FILMSKA RECENZIJA)

  12 21

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija gledao je nastavak urnebesne komedije koja ga je pre tri godine oduševila - evo šta...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  U MOJOJ GLAVI (RECENZIJA)

  5 11

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija, kao i svi mi, voli crtane filmove. Evo njegove recenzije o novom animiranom filmu -...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  JURASSIC WORLD (RECENZIJA)

  12 4

  Dinosaurusi i Miško Bilbija. Pročitajte novu kolumnu našeg filmskog recenzenta.

 • ŠPIJUNI (FILMSKA RECENZIJA)

  4 11

  Posle serije SF filmova, kolumnista MONDA Miško Bilbija se razonodio drugim žanrom. Pročitajte recenziju filma...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TOMORROWLAND - Zemlja budućnosti (RECENZIJA)

  11 7

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija posle "Pobesnelog Maksa" ponovo je gledao futurizam. Samo, utisci su mu nešto...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MAD MAX (POBESNELI MAKS) - RECENZIJA

  45 34

  "Petarda" od Miška Bilbije! Hej, ljudi, pa to se ne dešava često! Mišku pala vilica do poda. Saznajte zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  OSVETNICI (FILMSKA RECENZIJA)

  19 52

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je postao "Osvetnik"!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MARVEL TV (RECENZIJA)

  18 11

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je malo odmorio od filma. Ali, ne i od pokretnih slika. Ovaj tekst je uvertira za ono...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Lijam Nisan ponovo razbija! (FILMSKA RECENZIJA)

  10 53

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je pogledao film "Run All Night". Zbog Lijama Nisana, pre svega. Irac je faca,...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  IMITATION GAME - Može; FOCUS - Nikako! (RECENZIJE)

  19 5

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je pripremio recenzije dva filma. Tačnije, jednog, jer ovaj drugi nije ni za šta...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NOĆNE HRONIKE (FILMSKA RECENZIJA)

  15 4

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija ponovo je gledao zanimljiv film u domaćim bioskopima. Triler, jaka priča, odlični...

Sve vesti