Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Čudesni Spajdermen

Dao bih mu 6 da je JOŠ nesavršeniji i JOŠ manje ambiciozan, a teško da je ikad urađen manje ambiciozni Spajdi''. 24 sata kasnije, M. i ja smo sedeli u bioskopu i to sa onim đozlucima na očima za 3D ugođaj.

2
A- A A+

Čudesni Spajdermen

The Amazing Spider-Man (2012)
Režija: Mark Veb
Uloge: Endrju Garfild, Ema Stoun, Martin Šin
Distributer: Tak

Bilo je planirano da hronologija praćenja letnjih filmskih hitova na MONDU izgleda nešto drugačije; prvo je u bioskope stigao Spajdermen, pa tek onda Betmen. Ali igrom slučaja ispalo je obrnuto - srećom Spajdi je izdržao na repertoaru da se ja saberem, a vidim da i dalje živi i puni čak i naše dvorane. I ne samo to - nekako je i prirodnije da posle sjajnog, ali i teškog i mračnog Betmena, na red dođe jedna zabavna stripovska avantura, pa makar to bio i nenadani i preuranjeni 'reboot' skoro pa tek okončanog Spajdermen serijala. A i ja sam dobio malo vremena da se psihički pripremim na još nerazumniji potez holivudskih studija da se napravi rimejk filma ''Total Recall''. Ali o tome nešto više narednih dana na istom ovom mestu.

Svejedno, i ovako su morali da me nagovaraju da pogledam nove avanture Pitera Parkera. Nekako me je sve odbijalo od bioskopa u kojem se ponovo pričala priča već toliko puta prežvakana - kako je sve to počelo, gde je mutirani pauk ujeo našeg omiljenog tinejdžera, kako su to stric Ben i strina Mej vaspitavali Pitera i slično. Jednom sam već tako izgubio zanimanje za Bendisovog stripovskog Spajdermena kada ga je sam autor resetovao (mada i dalje kao na iglama čekam svaki put kada N. i G. nabave najnoviji trejd da dođem na red za čitanje), a i sada se ponovila ista stvar.

Sve mi je, dakle, bilo nekako mrsko i neprivlačno, trejler mi se nikako nije dopadao, kasting još manje, a kada sam propustio i poslednji voz da sa svim drugarima kolektivno posetim lokalni multipkes, bio sam siguran da će ''Čudesni Spajdermen'' morati da se pojavi na DVD-u da bismo ga M. i ja konačno pogledali. Ali, kako to obično biva, dovoljna je sitnica pa da poremeti sve planove. U ovom slučaju, bio je to sms koji je G. poslao neposredno po izlasku iz sale u kojem je kratko i jasno napisao - ''Za Spajdija ***** od mene''. Par sati kasnije stigao je i mnogo opširniji mail u kojem se izdvajala sledeća misao: ''Moja ocena je definitivno 5".

Dao bih mu 6 da je JOŠ nesavršeniji i JOŠ manje ambiciozan, a teško da je ikad urađen manje ambiciozni Spajdi''. 24 sata kasnije, M. i ja smo sedeli u bioskopu i to sa onim đozlucima na očima za 3D ugođaj.

Ponovo na početku - to znači da je skoro sve isto. Piter je tinejdžer kojeg otac i majka, kratko pre nego što nestanu, ostavljaju kod strica i strine na staranje. U Midtaun školi primećuju ga samo siledžije, ali samo za kratko. Prilikom posete Ozbornovoj korporaciji, genetski mutirani pauk ga ujedom pretvara u toliko popularnog superheroja, ali Piter će svoje moći tek postepeno otkrivati. U međuvremenu, saznaće i da je njegov otac pokraden pre nestanka, a da svi tragovi vode do Konorsa, očevog bivšeg partnera i glavnog naučnika u Oskorpu. U isto vreme, Pitera u školi očekuju razna iskušenja, neka i u obliku Gven Stejsi, devojke koja jedina u njemu vidi gigantski potencijal. Ali, najveće iskušenje će se pojaviti u obliku guštera.

Čudesni Spajdermen

Od mladalačkog iskušenja, pa do zrelog odnosa prema odgovornosti - put je svakog, pa i Vebovog Spajdermena, a autor jedne od boljih romantičnih komedija u ovom veku (500 Days Of Summer), baš kao što mi je G. i napisao, bez prevelikog mudrovanja i filozofiranja, u prvoj polovini filma na perfektan i dirljiv način obrađuje ovu toliko puta ispričanu priču. Romantično i pomalo nostalgično. Endrju Garfild solidno, mnogo bolje nego što je to bilo očekivano, podnosi teret koji mu se svaljuje na leđa. Veb već na početku uspostavlja savršen balans između akcije i emocija, zabave i uzbuđenja, tako da kada posle nekih 45’ filma Piter prvi put kroči u svoje slavno odelo, sve je spremno da nas ponese u fantastični svet koji je još pre 50 godina stvorio Sten Li (ovde sa nikad spektakularnijim pojavljivanjem). Veliki sam fan Rejmijeve trilogije, ali čak ni famozni Tobi Megvajer kao PP nije imao bolju i iskreniju motivaciju da krene u svoj pravednički pohod.

Jeste, naročito posle mračnog Betmena, Spajdermen izgleda kao dečiji film, ali ni M. ni ja nismo očekivali ovako raspevanu omladinsku zabavu. Ništa ne može da spreči Pitera da bude beskrajno drag i zabavan, u isto vreme i uverljiv, ali nije baš sve tako savršeno u novoj ekranizaciji. Ako se Garfild i može progutati, onda već kod njegovih staratelja stvari počinju strahovito da škripe (nezainteresovanost koju Martin Šin pokazuje za svoju, inače ključnu ulogu u definisanju osnovnog superherojskog koda, je fascinantna; Seli Fild je sve to, pa još i pogrešnije), dok Ema Stoun kao Gven Stejsi (od Meri Džejn još uvek ni traga ni glasa u ovom univerzumu) kao da predstavlja grešku u celom sistemu vrednosti našeg junaka. No, tek ćemo videti kako će sve to izgledati u narednim nastavcima novog filmskog serijala.

Ali sve su to sitnice. Čak i činjenica da Mark Veb nekako uspeva da delimično izgubi svu magiju koju je ispleo u prvoj polovini filma, ne smeta da kraj i M. i ja dočekamo poprilično ushićeni. M. je čak uspela i da izgovori da je ‘ovo bolje i od Betmena’, a meni ni proklete naočare nisu toliko smetale. Samo sam otresao paučinu koja mi je poslednjih sat vremena filma nekoliko puta uletela u oči i iz sale izašao sa ubeđenjem da bih i sam mogao, samo kad bih to poželeo, da do kuće stignem uz pomoć vratolomija svojstvenim samo ovom Marvelovom superheroju. Sve sa M. u naručju.

Ja: ****
M: ****
 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ČOVEK PTICA (FILMSKA RECENZIJA)

  24 21

  Kolumnista MONDA MIško Bilbija toplo preporučuje film "Čovek ptica" (Birdman). Saznajte zašto.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Bio je FEST... (RECENZIJA)

  11 15

  Miško Bilbija se nagledao filmova na ovogodišnjem FEST-u. I probrao je za vas ostvarenja koja ne bi trebalo zaobići....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SNAJPERISTA (FILMSKA RECENZIJA)

  34 129

  O ovom filmu se mnogo priča. Miško Bilbija, kolumnista MONDA, pogledao je ostvarenje Klinta Istvuda. Evo njegovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  "Jupiter: Uzdizanje" i "Kingsman" (RECENZIJE)

  7 1

  Ponovo dva filma! Ovog puta, jedan je čak i dobar! Ustvari - odličan!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SUDIJA, HAKER (FILMSKE RECENZIJE)

  video 30 2

  Po ceni jednog jedinog klika, ove nedelje dobijate čak dva filma!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Levijatan (FILMSKA RECENZIJA)

  12 30

  Nova recenzija Miška Bilbije. Reč je o ruskom filmu, kandidatu za Oskara.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Džon Vik (FILMSKA RECENZIJA)

  38 19

  Prva kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije u 2015. godini. KIjanu Rivs je (ponovo) odličan. Pročitajte!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Top 10 filmova za 2015!

  video 29 18

  Naš kolumnista Miško Bilbija vam želi srećnu Novu godinu uz deset filmskih preporuka za godinu pred nama!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Hobit - Bitka pet armija (FILMSKA RECENZIJA)

  37 89

  Miško Bilbija slavi jubilarac - ovo mu je 300. tekst na portalu MONDO! Bravo Miško i HVALA!!!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Igre gladi - Sjaj slobode I deo (RECENZIJA)

  6 2

  Nova kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije. "Skenirao" je film "Igre gladi - Sjaj slobode I deo"

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Okupacija "Zvezde" - najvažniji zadatak

  1 0

  Miško Bilbija, kolumnista MONDA, ljubitelj je filmova i bioskopa. Zato je ono što se dešava u bioskopu "Zvezda" ovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Interstellar (FILMSKA RECENZIJA)

  38 22

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je skenirao film "Interstellar". Pročitajte njegovu analizu i ocenu.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Tri u jedan - Slobodna zona (FILMSKE RECENZIJE)

  4 0

  Miško Bilbija je za sebe, ali i za vas odgledao nekoliko filmova na festivalu Slobodna zona. Evo njegovih utisaka o...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BES (FILMSKA RECENZIJA)

  11 12

  Da li je kolumnista MONDA Miško Bilbija izašao BESAN posle projekcije filma? Saznajte u njegovoj novoj recenziji.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  IŠČEZLA (FILMSKA RECENZIJA)

  11 20

  Daje se na znanje, daje se na znanje: ovo je film koji se dopao našem kolumnisti Mišku Bilbiji! Saznajte zašto! I...

Sve vesti