Google, Apple i Samsung žele Kodakove patente

Kompanija Kodak objavila je bankrot, a patente ponuđene za prodaju, zajednički će, izgleda otkupiti tri najveće kompanije i to udružene!

0
A- A A+

Google, Apple i Samsung žele Kodakove patente Foto: AP.

Da na tržištu ne postoje određena pravila pokazuje i slučaj bankrota Kodaka, gde su se kompanije Google, Apple i Samsung "sastale" u nameri da otkupe patente. Verovatno biste pomislili da svaka od ovih kompanija želi sve patente za sebe, ali to ovog puta, ipak nije slučaj.

Apple i Samsung “ratuju” već mesecima, a u toku je i završno suđenje po međusobnim optužbama, Google je preko Motorole nedavno tužio Apple, ali to u ovom slučaju nije sprečilo kompanije da zajedno za Kodakove patente ponude oko 200 miliona dolara.

Ipak, čelnici Kodaka žele da dostignu ukupnu cenu od dve milijarde, a svaka kompanija je rekla da će maksimalno podići svoju pojedinačnu ponudu do pola milijarde. Ukoliko dođe do kupovine, to će biti dobra stvar pošto će onda svi polagati pravo na njihovo korišćenje, čime će se izbeći mogućnost naknadnih tužbi za krađu patenata.

Kodak ima veliki broj patenata u "svakodnevnoj upotrebi" ne samo vezanih za fotografiju i tehnike fotografisanja, nego i patente za digitalne aparate, softver i prateću opremu. Ti patenti bi ovim kompanijama omogućile dalji napredak u oblasti digitalne fotografije i unapređenje kamera na mobilnim uređajima tipa smartfon i tablet.

(MONDO - agencije)
Sve vesti