Marihuana ugrožava inteligenciju

Redovno konzumiranje marihuane kod tinejdžera može smanjiti koeficijent inteligencije, tvrde stručnjaci.

4
A- A A+

Istraživači, međutim, nisu uočili iste posledice kod starijih od osamnaest godina koji često koriste marihuanu što ukazuje da je ovo opojno sredstvo posebno štetno po razvoj mozga, kako su pokazivala i ranija istraživanja.

U studiji objavljenoj u časopisu američke akademije nauka , kroz periodične intervjue praćeno je 1.037 osoba sa područja Novog Zelanda, od rođenja do kraja četvrte decenije života, koji su govorili o tome koliko su pušili marihuanu i da li im je to izazivalo probleme.

Kod adolescenata koji su često koristili kanabis uočen je znatan pad koeficijenta inteligencije, rekla je Madlen Majer sa Univerziteta Djuk koja je vodila istraživanja.

Ispitanici koji su često koristili marihuanu od srednje škole do 38. godine imali su osam poena manji koeficijent inteligencije nego na prvom testu koji su uradili kao trinaestogodišnjaci.

Rezultati testa inteligencije su obično verodostojni, a pokazali su da oni koji nisu koristili marihuanu ili su počeli da je koriste kao odrasli nisu imali promene u rezultatu testa.

(Beta-AP)
Sve vesti