Traže obnavljanje postupka za ubistvo Tatona

Odbana pravosnažno osuđenih na višegodišnje kazne zatvora zbog učešća u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona 2008. u Beogradu traži od nadležnih da se obnovi postupak.

6
A- A A+

Oni zahtevaju i da se saslušaju svi svedoci i očevici događaja u kojem je nastradao taj francuski navijač.

Obnavljanje postupka se traži posebno zbog toga što Apelacioni sud nije kao dokaz cenio transkript telefonskog poziva lica koje je Hitnoj pomoći prijavilo da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen, kao i jer nije bio voljan da sasluša isto svedočenje očevica - radnika u garaži na Obilićevom vencu penzionisanog policajca Dragana C, rekla je Tanjugu branilac Ivana Grkovića advokat Zora Dobričanin.

Ona je naglasila da ni sud ni tužilaštvo tokom procesa nisu bili zainteresovani da utvrde istinu i da je optužnica "bila sama sebi dokaz" tokom procesa u kojem su optuženi bili prvo osuđeni na drakonske kazne, koje su odlukom Apelacionog suda prepolovljene i kreću se od sedam do 15 godina zatvora.

Dobričanin je podsetila da su branioci 10 osuđenih krajem februara podneli Ustavnom sudu ustavnu žalbu kojom traže da naloži Apelacionom sudu u Beogradu ponovno odlučivanje po žalbama mahom pripadnika navijačke grupe Partizana "Irudićibili".

Ustavnom žalbom branioci osporavaju presudu ne samo Apelacionog suda, već i Višeg suda u Beogradu zbog, kako je navela Dobričanin, brojnih kršenja ljudskih prava okrivljenih.

Presudom Apelacionog suda krajem januara optuženima za učešće u ubistvu Tatona prepolovljene su kazne koje su im bile izrečene prvostepenom presudom.

Penzionisani radnik MUP-a Dragan C., koji je radio na obezbeđenju garaže ispred platoa na kome je napadnut Bris Taton, tvrdi da je Taton sam skočio sa stepenica, kao i da mu je u policiji sugerisano da promeni takav iskaz.

Kako je Apelacioni sud odbio da ga sasluša kao svedoka on je odlučio da svoju izjavu overi u sudu i dostavi je advokatima odbrane, preko kojih se prethodnih dana pojavila u medijima.

Ministar policije i premijer Ivica Dačić rekao je da zna za taj iskaz i da je odmah dao nalog da se ispitaju te tvrdnje, posebno u delu koji se odnosi na pritiske inspektora policije.

Svaki novi detalji koji su vezani za taj slučaj, pošto je on već presuđen, će biti razmotreni. Ja sam tražio da mi se dostavi informacija oko toga i svi organi koji time treba da se bave će to razmotriti, naveo je Dačić.

Transkript razgovora žene koja je prijavila Hitnoj pomoći Tatonov pad preko ograde između Siti pasaža i garaže na Obilićevom vencu ranije je podnet Ustavnom sudu. Apelacioni sud ni nju nije želeo da sasluša kao svedoka.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Optužnicom su kao kolovođe napada, koji su i dalje u bekstvu, označeni Djorđe Prelić i Dejan Puzigaća.

Prema optužnici napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke krupe "Alkatraz" Đorđe Prelić, zatim vođa navijačke grupe "Iridićibili" Ivan Grković i Ljubomir Marković, jedan od vođa "Alkatraza", i vođa grupe "Rebels" Dejan Puzigaća.

Oni su pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge nepoznate navijače i svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske, da bi prikrili lice, podelili su se u više grupa i krenuli ka Obilićevom vencu.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća nastavili su da koordiniraju napad na francuske navijače mobilnim telefonima i svima su saopštili da se oni nalaze u "Ajriš pabu" na Obilićevom vencu.
Prelić i Marković sedeli su u kafiću "Zuzus" pored "Ajriš paba" i pratili okupljanje svojih navijača.

Pošto su se iz više različitih ulica i pravaca navijači skupili na Obilićevom vencu, uz povik "Tuluz, Tuluz", što je, prema rečima sudije, bio znak za početak napada, optuženi i druga za sada nepoznata lica počeli su da francuske navijače udaraju bakljama, drvenim palicama, flašama... od čega su pojedini navijači Tuluza zadobili lakše telesne povrede.

Optuženi su potom opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima, navodi se u optužnici.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, izazvale njegovu smrt. Taton je preminuo u Kliničkom centru Srbije.

(Tanjug/Foto: Beta/AP, arhiva)
Sve vesti