Josipović:Nije vreme za susret sa Nikolićem

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je danas da još nije sazrelo vreme za sastanak s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

1
A- A A+

Rekavši da verovatno nije sazrelo vreme, Josipović je u razgovoru za Medija servis izjavio da je "važno da ljudi veruju da dva predsednika svojim sastankom mogu nešto dobro napraviti".

"Pa čak i kad bismo mi imali najbolje moguće međusobne odnose, a nemamo ih jer smo se sreli tek jedanput slučajno i rukovali se u Londonu, to ne bi bilo dovoljno", kazao je Josipović.

Josipović je rekao da je odlučio da stavi tačku na sukob s predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem.

"Ono šta sam želeo da postignem, izgleda da se događa ovog trenutka. Vidim danas u svim medijima zapravo da i predstavnici SNV-a i predstavnici vlade, pa i novinari, konstatuju da je postojeći sastav finansiranja iz budžetskih rezervi nepravedan", kazao je Josipović. On očekuje da vlada, ne odmah, ali vrlo brzo, promeni način finansiranja.

Na pitanje da li mu je žao što se u polermici koristio uvredljivim izrazima i tvrdnjama kao što su da "Pupovac reketira vladu" ili da piše tekstove uredniku nedeljnika "Novosti" Ivici Đikiću, Josipović je rekao da "kad se rasplamsa politička rasprava i kad se raširi kao što se ova raširila, onda se koriste i neke reči koje inače čovek ne bi upotrebio". "Mislim da je dobro iz svega toga izvući pouku", rekao je Josipović.

Ali prema pisanju agencije Srna Josipović je otvoreno pozvao Vladu da iz budžetske rezerve prestane da finansira Srpsko narodno veće na čijem čelu je Pupovac.

Josipović smatra da bi sve manjinske organizacije za novac koji dobijaju iz budžeta trebalo da se ”takmiče ravnopravno i pod jednakim uslovima", javili su hrvatski mediji.

U kabinetu predsjednika Josipovića kažu da se on ne zalaže za smanjenje izdvajanja za manjine, odnosno za srpsku manjinu, već da se ukine dođela onoga što se davalo iz budžeta.

Josipović želi da sve što se dođeljuje manjinama bude ugrađeno u budžet i da svi imaju jednake mogućnosti da dobiju taj novac, navode u kabinetu predsjednika Hrvtaske.

Pupovac je ranije izjavio da Josipović radi na tome da se pisanje neđeljnika SNV/ "Novosti" pretvori u politički problem.On smatra da je Josipović proslavu godišnjice akcije "Oluja" iskoristio za promociju novih lidera Srba u toj zemlji, odnosno Veljka DŽakule.

On je naveo da nije riješeno pitanje finansiranja SNV-a i da bi ovo vijeće trebalo da bude finansirano iz budžeta.

MONDO/Agencije Foto Beta/Hina/Lana Slivar Dominic

Povezano

Sve vesti