Goran Paskaljević tužio Srđana Dragojevića

Reditelj Goran Paskaljević tužio je reditelja Srđana Dragojevića i filmskog kritičara Milana Vlajčića zbog izjava povodom izbora nacionalnog kandidata za nagradu Oskar.

7
A- A A+

Paskaljević je naveo u tužbi da je bio "žrtva kontinuiranih napada, uvreda i neistinitih izjava i tvrdnji u gotovo svim medijima - od dnevnih listova 'Danas', 'Politika', 'Večernje novosti', 'Blic', 'Press' do mnogih radio i TV stanica, koje su ga predstavile kao nečasnog i nemoralnog čoveka", pišu "Večernje novosti".

U tužbi su citirane sve izjave i ocene o Paskaljeviću, koje je Dragojević dao medijima tokom izbora filma koji će predstavljati Srbiju u trci za Oskara, kao i izjave Vlajčića "Blicu" i "Slobodnoj Evropi".

Na ime naknade nematerijalne štete, zbog povrede časti i ugleda, Paskaljević zahteva od Dragojevića milion dinara, kao i naknadu troškova sudskog postupka s kamatom, a od Vlajčića 500.000 dinara, takođe s kamatom, pišu "Novosti".

Paskaljevićevo konkurisanje sa filmom "Kad svane dan" za srpskog kandidata za nagradu Oskar i kasniji izbor izazvalo je žustru polemiku.

Dragojević, čiji je film "Parada" bio u konkurenciji zajedno sa "Ustaničkom ulicom" Miroslava Terzića, pre izbora javno je prozvao Paskaljevića za sukob interesa, pošto je do nedavno bio predsednik Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN), čiji stručni odbor bira kandidata za Oskara.

Dragojević je oštro kritikovao i celu organizaciju za "burazersko" mešetarenje, da bi posle objavljivanja rezultata izjavio Tanjugu da je ishod bio očekivan i da smo mi "društvo koje je sramno oguglalo na mahinacije, mešetarenja i prevare".

On je tada rekao da je "odlučio da reaguje i ne dozvoli da ovaj sraman i 'dirigovan' izbor prođe potpuno neopaženo".

(Tanjug/MONDO)
Sve vesti