Veterani zakazali miting na dan gej parade

Za 6. oktobar najavljene dve manifestacije u Beogradu - Prajd 2012 i protest veterana "Parada srama". Organizatori Beograd prajda zatražili su da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije

7
A- A A+

Savez ratnih veterana Srbije najavio je da će 6. oktobra u Beogradu održati "Paradu srama", s ciljem da pažnju javnosti skrene na ratne veterane.

Organizatori ovogodišnje "Parade ponosa" saopštili su ranije da će i ta parada biti održana 6. oktobra, s ciljem promocije ljudskih prava LGBT populacije.

Savez ratnih veterana je u saopštenju za javnost naveo da će u Beogradu biti organizovan "mirni skup" i pozvao sve veterane koji žele da učestvuju u borbi za ostvarenje dostojanstva i ljudskih prava da dođu na skup.

"To neće biti i nije pokušaj razbijanja 'Parade ponosa Beograd', jer svi građani Srbije imaju isto pravo da se kroz mirne skupove organizuju i skreću pažnju na probleme koja takva populacija ima. Ovim skupom želimo da ukažemo na velike probleme koji postoje u populaciji ratnih veterana, kojih ima oko 500.000 u Srbiji, a kojima se niko ne bavi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Savez ratnih veterana Srbije želi da ukaže na svu nebrigu i kriminalne radnje koje se vrše u ime veterana i unutar sektora za boračko-invalidsku zaštitu.

"Sa ovog skupa želimo da pošaljemo poruku tolerancije i razumevanja, da javnost Srbije vidi da su to normalni ljudi, njihove komšije, prijatelji, braća i očevi, koji su se odazvali pozivu da brane domovinu", piše u saopštenju.

Istovremeno, organizatori Beograd prajda 2012 zatražili su da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije i da se u KZS unese krivično delo zločin iz mržnje.

Oni su od predstavnika vlasti u Srbiji zatražili procesuiranje osoba zbog čijih je pretnji zabranjen Beograd prajd 2011, kao i da u svim policijskim upravama bude određena osoba za LGBT zajednicu koja će biti obučena za rad na njihovim problemima.

"Sistematska diskriminacija nad pripadnicima LGBT zajednice u Srbiji dovodi do toga da se ovoj manjinskoj grupi preti fizičkom eliminacijom zbog javnog ispoljavanja svog postojanja i identiteta", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se traži da policija i tužilaštvo bez odlaganja pokrenu postupke i obaveste javnost ko su osobe i grupe koje su pripremale nerede prošle godine pred Prajd, i ocenjuje da bi se usvajanjem Deklaracije protiv homofobije pokazalo da u Srbiji postoji volja za unapređenje položaja LGBT zajednice.

Podsetimo, napadači koji su u Beogradu nedavno pretukli dvojicu mladih homoseksualaca još nisu uhapšeni, a i ako budu otkriveni - biće im suđeno samo za nanošenje povreda, jer u aktuelnim zakonima ne postoji krivično delo zločina iz mržnje prema seksualnim manjinama.

(agencije/MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images)
Sve vesti