Gremo v Slovenijo!

Reprezentacija Srbije u Pioniru pobedila Izrael 83:67 (51:31) i u meču "biti il' ne biti" izborila plasman na Evropsko prvenstvo 2013. godine.

43
A- A A+

Idemo dalje!

Izabranici Dušana Ivkovića nisu dozvolili sebi istorijski promašaj, u vidu neodlaska na Evrobasket. U situaciji kada ih je od toga delio samo jedan poraz, pokazali su da mogu - kada hoće i kada moraju.

Gotovo pun Pionir (5.500 ljudi) i maksimalno angažovani "orlovi" bili su ove večeri kombinacija za sigurnu pobedu nad Izraelcima, koja ipak nije bila dovoljno ubedljiva za drugo mesto na tabeli A grupe - 83:67 (28:14, 23:17, 12:16, 20:20).

Učesnici EP postaćemo kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe u kvalifikacijama, zajedno sa Češkom, Belgijom i Letonijom.Našu grupu osvojili su Crnogorci sa maksimalnih 10-0, Izrael, Srbija i Estonija ostvarili su po šest pobeda i četiri poraza, a konačan raspored te tri selekcije određen je koš-razlikom u međusobnim utakmicama.

Kada su sredinom treće četvrtine "orlovi" otišli na maksimalnih 26 poena prednosti (59:33), činilo se da je drugo mesto naše. Međutim, velika potrošnja energije dovela je do logičnog pada, Izraelci su uz to promenili odbranu i na drugoj strani, preko raspoloženih Kaspija i Pninija, prišli na samo 73:62 u 38. minutu.

Naš tim nije odustao od borbe za potrebnih "plus 19", imali smo šest sekundi da damo trojku tačno za takav ishod, ali Rašić nije pogodio.

Bez obzira na to, gledaoci su napustili dvoranu sa osmesima na licima, jer su prisustvovali sigurno najangažovanijem (i najodvažnijem) izdanju Krstića i drugova ovog leta.

SRBIJA: Teodosić 9 (7as), Tepić 16 (4sk), Rašić 8, Bjelica 12, Savanović 9 (4sk, 4as), Krstić 14 (7sk), Anđušić 10, Erceg, Mačvan (5sk), Musli, Nedović 2, Štimac 3 (2blk).

IZRAEL: Ohajon 5 (4izg), Kadir 3, Naimi 1, Tajs 5, Mekel 2, Kaspi 20 (4sk, 4as), Pnini 13, Elijahu 8 (4izg), Halperin 2, Kozikaro 8, Limonad, Hanohi.

Velika gužva podigla se u javnosti posle poraza u Estoniji, kada je postalo jasno da će meč sa Izraelom biti presudan za ostvarenje cilja, koji su apsolutno svi podrazumevali i doskora niko nije razmišljao da bi mogao doći u pitanje.

Igrači su izašli na parket sa dozom straha od eliminacije, ali se od starta videlo da su uspeli da ga pretoče u pozitivan naboj.

U većem delu utakmice bila je to igra za ponos, pre svega u tzv. "radnom delu" (odbrana, skok i kontre), a onda i što se tiče napada - kretanja, protoka lopte, kreativnosti, šuta spolja...

Dudini puleni sveli su Izraelce na samo pet ofanzivnih skokova, dok su oni zabeležili čak 15. Podeljena je čak 21 asistencija (u subotu u Talinu pet), ubačeno 11 trojki uz pad procenta u drugom poluvremenu.

Najlepše je ipak bilo posmatrati zalaganje igrača, koji su se borili kao da im život zavisi od konačnog rezultata - što, u neku ruku, jeste bio slučaj. Konstantno se išlo na ofanzivni skok, gledali smo aktivne ruke i noge, ponekad zakasnelo rotiranje, ali onda i faul da Izrael ne bi dao lake poene.

Bilo je, naravno i suprotnih primera, kao kada je Anđušić dozvolio Kozikaru da poentira u poslednjem sekundu treće četvrtine (63:47), iako "orlovi" sa samo tri faula u tom periodu nisu ispunili bonus. Kako je samo Ivković utrčao u teren da prekori mladog beka...

Ali, to nije moglo da zaseni na mahove impresivnu kolektivnu igru iz koje se iznedrila najbolja partija Milenka Tepića koju pamtimo u dresu reprezentacije.

Kada se tome još dodaju lavovski napor kapitena Nenada Krstića, koji se stalno borio sa dva ili tri čuvara, "ol-raund" učinak Savanovića, trojke Bjelice, Anđušića i Rašića, epizoda Štimca...

Ako ostali igraju tako, onda ni Miloš Teodosić ne mora da forsira i sam iznalazi ponekad i "nemoguća" rešenja. Igra "orlova" je kvalitetnija i efikasnija kada on iz senke vuče njene konce i tek ponekad bljesne asistencijom, kakvom je malo koji evropski plejmejker sposoban da počasti saigrača.

(MONDO, foto: MN Press)
Sve vesti