Prednosti i mane "baka-servisa"

Podeljena su mišljenja oko toga da li dete dati u jaslice kada navrši godinu dana. Većina roditelja koji imaju izlaz u vidu baka-servisa pre će se odlučiti da dete do treće godine ostane u porodičnom okruženju.

6
A- A A+

Bake i deke mogu da razmaze decu, to je istina, ali njihova pomoć u čuvanju mališana do treće godine je dragocena. Ta deca rastu u porodičnom okruženju što pozitivno utiče na njihovo samopouzdanje i stabilnost, kažu psiholozi. S druge strane, mališani koji odrastaju bez baka-servisa samostalniji su i ranije nauče da se izbore za sebe.

Podeljena su mišljenja oko toga da li dete dati u jaslice kada navrši godinu dana. Većina roditelja koji imaju izlaz u vidu baka-servisa pre će se odlučiti da dete do treće godine ostane u porodičnom okruženju, piše "Blic".

"Uzrast do tri godine je period kada su deca još okrenuta manjem broju ljudi i to su uglavnom značajne roditeljske figure, roditelji, bake, deke... Mališani su još nespremni za kolektiv i često tuguju, pate, plaše se, odbijaju grupu i razvijaju nesigurnost od koje se brane ili povlačenjem i odbijanjem, agresivnošću ili upadljivom pasivnošću. Premali su da shvate nužnost boravka u vrtiću, te ostavljanje doživljavaju kao roditeljsko napuštanje", objašnjava za "Blic" Darka Krsmanović, pedagog i psihoterapeut.

Ona smatra da ostajanje u poznatom okruženju može da bude važno upravo za stabilnost i samopouzdanje deteta, a to je i te kako potrebno za kasnije uključivanje u kolektiv.

"Bilo bi dobro kada bi se roditelji, bake i deke usaglasili oko osnovnih roditeljskih veština i pravila koja su važna za svakodnevno funkcionisanje, naročito ako žive u istom prostoru, Ako se roditelji slažu u pogledu vaspitanja dece sa svojom decom, onda su vrlo pogodni za čuvanje unuka, U suprotnom, prednost u postavljanju pravila treba da imaju roditelji, jer su deca pre svega njihova odgovornost", naglašava Krsmanovićeva.

"Detetu prijaju jasni zahtevi, kao i pohvale i nagrade kada ih ispoštuje, ali će isto tako prihvatiti i kritiku i kaznu ako su pravične. Naravno, nemoguće je postići potpunu usaglašenost, pa ne treba brinuti zbog sitnijih razlika. Važno je samo da roditeljske figure budu dosledne i da se uvek isto ponašaju prema detetu u isitim ili sličnim situacijama.

Sa druge stane, deca koja već sa godinu dana krenu u jaslice, a posle i u vrtić, daleko se brže i lakše uklapaju sa drugom decom.

Marina Kostić, direktorka Predškolske ustanove "Palilula", radila je kao vaspitač 25 godina i njeno radno, ali i roditeljsko iskustvo, pokazuje da dete već sa godinu dana treba da se uključi u društveni sistem vaspitanja.

"Ta deca se mnogo ranije osamostaljuju, stiču higijenske navike, bolje se emocionalno i intelektualno razvijaju. Kasnije uključivanje u kolektiv jedino je opravdano zbog zdravstvenih razloga, u slučaju kada dete ima slabiji imunitet i bolešljivo je", kaže Kostićeva za "Blic".

Deca iz jaslica sa tri godine daleko se bolje prilagode na vaspitača od deteta koje do tada nije bilo u kolektivu.

"Moguće je da dete koje čuvaju bake bude prezaštićeno. Često bake i deke sputavaju decu u razvoju, tako da dete nema mogućnosti da proba nešto što deca u vrtiću već rade. Ali ne može se cela slika generalizovati. Ne može se reći da su sva deca koju su čuvale bake razmažena i nesamostalna, svako dete je priča za sebe. Ima baka i deka koji su strogi u vaspitanju, manje popustljivi nego roditelji", objašnjava Kostićeva za "Blic".

U čitavu priču treba uključiti i stav pedijatara koji glasi da decu u kolektiv treba uključiti što kasnije. Pedijatar Dragana Šarenac kaže da roditelji, ukoliko su u mogućnosti, decu što kasnije uključe u kolektiv jer je dečji imunitet, posebno u prve dve godine, izuzetno osetljiv.

"Ne mislim da je vrtić loše rešenje, niti da je baka servis loše rešenje. U zavisnosti od toga kako smo pripremili dete, za bilo koju od ovih varijanti, i koliko smo jasni u postavljanju ciljeva roditeljstva pred sebe, imaćemo manje ili više problema sa rešenjem koje smo odabrali", kaže pedagog Darka Krsmanović.

A roditelji ipak sami moraju sve izneseno da "stave na vagu" i odluče šta je za njih prihvatljivije, baka-servis ili vrtić.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti