Tači - Nikolić: Ruka ruci u UN?

Izvori iz kabineta premijera Kosova Hašima Tačija danas su za Radio televiziju Kosova najavili mogućnost rukovanja Tačija i predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom zasedanja Generalne skupštine UN-a.

1
A- A A+

Izvor je za RTK kazao da je moguće rukovanje dvojice lidera ako na tome budu insistirali predstavnici SAD.

Kao moguće mesto susreta pominje se prijem koji povodom početka rada ovogodišnjeg zasedanja organizuje predsednik SAD Barak Obama.

Predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači u nekoliko navrata su izjavili da su spremni da se sretnu sa Nikolićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem kao i da će to biti susreti najviših zvaničnika Kosova i Srbije.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je preduslov za početak dijaloga između Beograda i Prištine, "dezintegracija nelegalnih struktura, srpske policije i paravojnih snaga".

Hodžaj je u intervjuu za italijansku agenciju Nova rekao da dijaloga neće biti bez primene već postignutih sporazuma u Briselu.

Prema njegovim rečima, kraj nadzirane nezavisnosti otvara novo poglavlje u istoriji Kosova, rekao je Hodžaj, ističući da je tokom poslednjih pet godina, Kosovo osposobljeno da ispuni sve međunarodne obaveze, posebno ono što je navedeno Ahtisarijevom planu, prenosi RTK.

"Implementacija ovog plana transformisala je Kosovo u demokratsko, multietničko, pluralističko društvo", istakao je Hodžaj.

Nezvaničnu najavu susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Kosova Hašima Tačija u Njujorku, kojom bi se navodno poslala jasna poruka da su sastanci i razgovori jedini način da se reše otvorena pitanja između dve strane, ministar spoljnih poslova Kosova nije ni demantovao ni potvrdio.

"Nemamo informacije o ovoj inicijativi", rekao je Hodžaj.

MONDO/Agencije
Sve vesti