Kerumu preti tri godine zatvora?

Hrvatska policija i državno tužilaštvo ozbiljno razmatraju da procesuiraju Željka Keruma zbog njegovih izjava o Srbima, saznaje Jutarnji list.

1
A- A A+

Poslanica u Saboru Hrvatske Nevenka Bečić, sestra splitskog gradonačelnika Željka Keruma, ocenila je danas da je Milorad Pupovac pogrešno shvatio poruku njenog brata o Srbima.

"Očito se o tome radi, jer Željko ima prijatelje, između ostalog većina njih su Srbi, tako da ta njegova (Pupovčeva) konstatacija ne stoji", rekla je Bečić novinarima u Saboru komentarišući izjavu
poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da je Kerum podsticao nacionalnu diskriminaciju.

Ona je dodala da nije čula Pupovčevu izjavu da bi mogla detaljnije da je analizira i da adekvatan odgovor, ali da veruje da je poruka njenog brata pogrešno shvaćena.Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac osudio izjave splitskog gradonačelnika koji je rekao da su za propast njegovog poslovnog carstva krivi Srbi i Jugosloveni.

"Moji su problemi počeli kada sam javno rekao da ne želim Srbina za zeta", kazao je gradonačelnik Split Željko Kerum u emisiji HRT-a "Nedeljom u dva".

Pupovac je, na Odboru za Ustav i Sabor, rekao da je taj tip govora diskriminatorski i zamolio da se o tome vodi računa, posebno kada takva izjava dolazi od funkcionera.

Reč je o podsticanju nacionalne diskriminacije, odnosno izjavama koje su suprotne odredbama o suzbijanju diskriminacije, ali i odredbama Ustava.

"Postoji duga istorija i tragično iskustvo antisemitskih izjava na prostoru srednje i južne Evrope. Ako se sada na Srbe počne gledati kao na Židove onda se time nastoji podstaći nacionalna diskriminacija", rekao je Pupovac, potpredsednik SDSS-a, preneo je zagrebački "Jutarnji list".

S njim se, kako navodi list, složio i predsednik odbora SDP-ovac Josip Leko, koji, međutim, upozorava da taj odbor nije mesto na kojem će se o tome arbitrirati.

"Lično osuđujem izjave, pa makar one bile pod plaštom zastupničkog imuniteta, koje su diskriminatorske po nacionalnoj ili verskoj osnovi", rekao je Leko.

(Tanjug, foto.screenshot, YouTube)

Tagovi:
Sve vesti